Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonelli we Francji związana z hiszpańską kiełbasą

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego we Francji badają epidemię choroby przenoszonej przez żywność, co do której podejrzewa się, że jest spowodowana przez fuet, rodzaj kiełbasy z Hiszpanii. Produkt wysłano również do Belgii.

W sumie zidentyfikowano 18 pacjentów z salmonellozą. Według Santé Publique France zachorowania są z okresu między 8 lipca a 3 sierpnia. Wszyscy pacjenci, w tym 12 dzieci, spożywali hiszpańską suchą kiełbasę.

Zgodnie z informacjami podanymi przez Dyrekcję Generalną ds. Żywności (DGAL), związek między chorobą a hiszpańską firmą Embutidos Sola SA został potwierdzony na początku września.

Stwierdzono, że kilka partii produktów spożywanych przez chorych było zakażonych szczepem Salmonella, który jest odmianą Salmonella Typhimurium.

Wycofanie z rynku

Wycofanie kilku partii fuetu z jednego supermarketu w Gironde miało miejsce 21 sierpnia, na podstawie wstępnych ustaleń dochodzenia.

Obecnie wycofywanie wszystkich kiełbas typu fuet z datami i oznaczeniem ES-10.12147 / B-CE zostanie przeprowadzone w różnych sklepach w całej Francji. Auchan był jednym z supermarketów, który opublikował zawiadomienie o wycofaniu produktu.

Organy ds. zdrowia publicznego doradzały osobom, które nadal posiadają produkty, których dotyczy problem, aby ich nie spożywały i zwróciły je do miejsca zakupu.

W 2018 r. władze francuskie zgłosiły ognisko przenoszone przez żywność wywołane przez jednofazową szczep Salmonelli Typhimurium 1,4, [5], 12: i :-) w kiełbasie fuet z Hiszpanii, ale nie wiadomo, czy zdarzenia są ze sobą powiązane.

Podejrzewano, że w lipcu tego roku ognisko Salmonella Enteritidis zostało wywołane przez jaja z Francji. W kwietniu Salmonella Miami w schłodzonej, pakowanej próżniowo, gotowanej łopatce wieprzowej z Hiszpanii została powiązana z wybuchem epidemii, ale władze francuskie nie ujawniły żadnych szczegółów dotyczących tych incydentów.

O infekcjach Salmonella

Jak podaje CDC, żywność skażona bakteriami Salmonella zwykle nie wygląda, nie pachnie ani nie ma zepsutego smaku. Każdy może zachorować na infekcję Salmonellą. Niemowlęta, dzieci, seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na poważne choroby, ponieważ ich układ odpornościowy jest bardziej wrażliwy.

Każdy, kto zjadł którykolwiek z wycofanych pokarmów i pojawiły się u niego objawy zakażenia Salmonellą, powinien zgłosić się do lekarza. Chorzy powinni poinformować swoich lekarzy o możliwym narażeniu na bakterie Salmonella, ponieważ do rozpoznania salmonellozy potrzebne są specjalne testy. Objawy infekcji Salmonella mogą naśladować inne choroby, często prowadząc do błędnej diagnozy.

Objawy zakażenia Salmonellą mogą obejmować biegunkę, skurcze brzucha i gorączkę w ciągu 12 do 72 godzin po spożyciu skażonej żywności. W przeciwnym razie zdrowi dorośli chorują zwykle od czterech do siedmiu dni. Jednak w niektórych przypadkach biegunka może być tak ciężka, że ​​pacjenci wymagają hospitalizacji.

Osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym, takie jak pacjenci z rakiem, są bardziej narażone na ciężką chorobę i poważne, czasem zagrażające życiu schorzenia.

Źródło: https://agriculture.gouv.fr/retrait-et-rappel-de-fuets-saucisses-seches-espagnoles-contamines-par-des-salmonelles

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.