Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Epidemia Salmonelli we Francji związana z hiszpańską kiełbasą

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego we Francji badają epidemię choroby przenoszonej przez żywność, co do której podejrzewa się, że jest spowodowana przez fuet, rodzaj kiełbasy z Hiszpanii. Produkt wysłano również do Belgii.

W sumie zidentyfikowano 18 pacjentów z salmonellozą. Według Santé Publique France zachorowania są z okresu między 8 lipca a 3 sierpnia. Wszyscy pacjenci, w tym 12 dzieci, spożywali hiszpańską suchą kiełbasę.

Zgodnie z informacjami podanymi przez Dyrekcję Generalną ds. Żywności (DGAL), związek między chorobą a hiszpańską firmą Embutidos Sola SA został potwierdzony na początku września.

Stwierdzono, że kilka partii produktów spożywanych przez chorych było zakażonych szczepem Salmonella, który jest odmianą Salmonella Typhimurium.

Wycofanie z rynku

Wycofanie kilku partii fuetu z jednego supermarketu w Gironde miało miejsce 21 sierpnia, na podstawie wstępnych ustaleń dochodzenia.

Obecnie wycofywanie wszystkich kiełbas typu fuet z datami i oznaczeniem ES-10.12147 / B-CE zostanie przeprowadzone w różnych sklepach w całej Francji. Auchan był jednym z supermarketów, który opublikował zawiadomienie o wycofaniu produktu.

Organy ds. zdrowia publicznego doradzały osobom, które nadal posiadają produkty, których dotyczy problem, aby ich nie spożywały i zwróciły je do miejsca zakupu.

W 2018 r. władze francuskie zgłosiły ognisko przenoszone przez żywność wywołane przez jednofazową szczep Salmonelli Typhimurium 1,4, [5], 12: i :-) w kiełbasie fuet z Hiszpanii, ale nie wiadomo, czy zdarzenia są ze sobą powiązane.

Podejrzewano, że w lipcu tego roku ognisko Salmonella Enteritidis zostało wywołane przez jaja z Francji. W kwietniu Salmonella Miami w schłodzonej, pakowanej próżniowo, gotowanej łopatce wieprzowej z Hiszpanii została powiązana z wybuchem epidemii, ale władze francuskie nie ujawniły żadnych szczegółów dotyczących tych incydentów.

O infekcjach Salmonella

Jak podaje CDC, żywność skażona bakteriami Salmonella zwykle nie wygląda, nie pachnie ani nie ma zepsutego smaku. Każdy może zachorować na infekcję Salmonellą. Niemowlęta, dzieci, seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na poważne choroby, ponieważ ich układ odpornościowy jest bardziej wrażliwy.

Każdy, kto zjadł którykolwiek z wycofanych pokarmów i pojawiły się u niego objawy zakażenia Salmonellą, powinien zgłosić się do lekarza. Chorzy powinni poinformować swoich lekarzy o możliwym narażeniu na bakterie Salmonella, ponieważ do rozpoznania salmonellozy potrzebne są specjalne testy. Objawy infekcji Salmonella mogą naśladować inne choroby, często prowadząc do błędnej diagnozy.

Objawy zakażenia Salmonellą mogą obejmować biegunkę, skurcze brzucha i gorączkę w ciągu 12 do 72 godzin po spożyciu skażonej żywności. W przeciwnym razie zdrowi dorośli chorują zwykle od czterech do siedmiu dni. Jednak w niektórych przypadkach biegunka może być tak ciężka, że ​​pacjenci wymagają hospitalizacji.

Osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym, takie jak pacjenci z rakiem, są bardziej narażone na ciężką chorobę i poważne, czasem zagrażające życiu schorzenia.

Źródło: https://agriculture.gouv.fr/retrait-et-rappel-de-fuets-saucisses-seches-espagnoles-contamines-par-des-salmonelles

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn