Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe oznaczenie geograficzne - wanilia

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vanille de l'île de La Réunion" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

Wanilia z wyspy Reunion występuje w całych, nieprzetworzonych strąkach, nieopróżnionych z nasion. Jest to czekoladowo-brązowa wanilia, która wyróżnia się finezją i słodyczą. Jej jakość wynika z czynników naturalnych i know-how producentów. Wyspa Reunion jest bowiem źródłem know-how w zakresie produkcji wanilii. To właśnie na Reunionie odkryto proces zapylania i udoskonalono proces przetwarzania wanilii poprzez zaprawianie i gotowanie na parze. Dziś, mimo że procesy te są powszechnie stosowane, know-how wypracowane przez producentów z Reunionu jest nadal gwarancją wysokiej jakości produktu.

Klimat wyspy Reunion charakteryzuje się zarówno łagodnymi, jak i wilgotnymi warunkami, które są szczególnie korzystne dla powstania i rozwoju rośliny wanilii. Jakość "Vanille de l'île de La Réunion" zapewniła jej renomę, która opiera się przede wszystkim na jej wyjątkowym bukiecie aromatycznym, będącym wynikiem doskonałej aklimatyzacji rośliny na wulkanicznych zboczach wschodniej części wyspy oraz specjalistycznej wiedzy opracowanej przez mieszkańców Réunion.

Nowa nazwa dołączy do 1562 produktów spożywczych już zarejestrowanych i wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.