Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe oznaczenie geograficzne - wanilia

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vanille de l'île de La Réunion" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

Wanilia z wyspy Reunion występuje w całych, nieprzetworzonych strąkach, nieopróżnionych z nasion. Jest to czekoladowo-brązowa wanilia, która wyróżnia się finezją i słodyczą. Jej jakość wynika z czynników naturalnych i know-how producentów. Wyspa Reunion jest bowiem źródłem know-how w zakresie produkcji wanilii. To właśnie na Reunionie odkryto proces zapylania i udoskonalono proces przetwarzania wanilii poprzez zaprawianie i gotowanie na parze. Dziś, mimo że procesy te są powszechnie stosowane, know-how wypracowane przez producentów z Reunionu jest nadal gwarancją wysokiej jakości produktu.

Klimat wyspy Reunion charakteryzuje się zarówno łagodnymi, jak i wilgotnymi warunkami, które są szczególnie korzystne dla powstania i rozwoju rośliny wanilii. Jakość "Vanille de l'île de La Réunion" zapewniła jej renomę, która opiera się przede wszystkim na jej wyjątkowym bukiecie aromatycznym, będącym wynikiem doskonałej aklimatyzacji rośliny na wulkanicznych zboczach wschodniej części wyspy oraz specjalistycznej wiedzy opracowanej przez mieszkańców Réunion.

Nowa nazwa dołączy do 1562 produktów spożywczych już zarejestrowanych i wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.