Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Gujana z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację gujańskiego "Demerara Rum" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).

"Demerara Rum" to napój spirytusowy o specyficznych właściwościach organoleptycznych trzciny cukrowej, otrzymywany wyłącznie w drodze fermentacji i destylacji melasy lub substratu na bazie trzciny cukrowej. Posiada subtelne nuty kwiatowe i owocowe podkreślone przez proces destylacji, jak również słodkie orzechowe, korzenne, drzewne, roślinne i ziemiste aromaty. Złożoność smaków wynika z tradycyjnej metody produkcji i specyficznej zawartości minerałów w wodach regionu Demerara w Gujanie. Rum ten jest produkowany na niskich przybrzeżnych równinach Demerary, hrabstwa w Gujanie ograniczonego rzeką Boeraserie od zachodu i rzeką Abary od wschodu. Hrabstwo Demerara położone jest na północnym wybrzeżu Ameryki Południowej nad Oceanem Atlantyckim. Specyfika "Demerara Rum" polega na połączeniu wielu czynników wynikających z warunków agroekologicznych obszaru plantacji trzciny cukrowej i obszaru dojrzewania, ale także z autentyczności procesu produkcji, który łączy w sobie naturę, tradycję, sztukę i naukę.

Ta nowa nazwa dołączy do 252 zarejestrowanych już oznaczeń geograficznych dla napojów spirytusowych, których wykaz znajduje się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Przemysł napojowy

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn