Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację gujańskiego "Demerara Rum" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
"Demerara Rum" to napój spirytusowy o specyficznych właściwościach organoleptycznych trzciny cukrowej, otrzymywany wyłącznie w drodze fermentacji i destylacji melasy lub substratu na bazie trzciny cukrowej. Posiada subtelne nuty kwiatowe i owocowe podkreślone przez proces destylacji, jak również słodkie orzechowe, korzenne, drzewne, roślinne i ziemiste aromaty. Złożoność smaków wynika z tradycyjnej metody produkcji i specyficznej zawartości minerałów w wodach regionu Demerara w Gujanie. Rum ten jest produkowany na niskich przybrzeżnych równinach Demerary, hrabstwa w Gujanie ograniczonego rzeką Boeraserie od zachodu i rzeką Abary od wschodu. Hrabstwo Demerara położone jest na północnym wybrzeżu Ameryki Południowej nad Oceanem Atlantyckim. Specyfika "Demerara Rum" polega na połączeniu wielu czynników wynikających z warunków agroekologicznych obszaru plantacji trzciny cukrowej i obszaru dojrzewania, ale także z autentyczności procesu produkcji, który łączy w sobie naturę, tradycję, sztukę i naukę.
Ta nowa nazwa dołączy do 252 zarejestrowanych już oznaczeń geograficznych dla napojów spirytusowych, których wykaz znajduje się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła wpisanie win "Willamette Valley" ze Stanów Zjednoczonych do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cerise des coteaux du Ventoux" z Francji jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Hegykői petrezselyemgyökér" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).