Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Hegykői petrezselyemgyökér" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Hegykői petrezselyemgyökér" jest pietruszką uprawianą wzdłuż jeziora Fertő w regionie Zachodnich Transdanubii. Nie posiada rozgałęzień i ma silnie korzenny smak i aromat. "Hegykői petrezselyemgyökér" różni się od pietruszki produkowanej w innych częściach Węgier czystym białym kolorem, gładszym kształtem, brakiem rozgałęzień oraz silnie korzennym smakiem i aromatem. Wynika to z wpływu gleb i klimatu jeziora Fertő i przedgórza Alp. "Hegykői petrezselyemgyökér" zawdzięcza swój silnie korzenny smak i aromat specyficznemu klimatowi jeziora Fertő. Lokalne warunki klimatyczne, a w szczególności przedłużony okres wegetacji spowodowany zimną i deszczową pogodą, sprzyjają rozwojowi aromatów.
Nowa nazwa dołączy do 1 759 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację estońskiego "Sõir" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).