Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Hegykői petrezselyemgyökér" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Hegykői petrezselyemgyökér" jest pietruszką uprawianą wzdłuż jeziora Fertő w regionie Zachodnich Transdanubii. Nie posiada rozgałęzień i ma silnie korzenny smak i aromat. "Hegykői petrezselyemgyökér" różni się od pietruszki produkowanej w innych częściach Węgier czystym białym kolorem, gładszym kształtem, brakiem rozgałęzień oraz silnie korzennym smakiem i aromatem. Wynika to z wpływu gleb i klimatu jeziora Fertő i przedgórza Alp. "Hegykői petrezselyemgyökér" zawdzięcza swój silnie korzenny smak i aromat specyficznemu klimatowi jeziora Fertő. Lokalne warunki klimatyczne, a w szczególności przedłużony okres wegetacji spowodowany zimną i deszczową pogodą, sprzyjają rozwojowi aromatów.

Nowa nazwa dołączy do 1 759 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn