Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Estonia z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację estońskiego "Sõir" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).

"Sõir" to tradycyjny niedojrzały ser twarogowy produkowany w regionach Võromaa i Setomaa w południowo-wschodniej Estonii. "Sõir" ma okrągły, płaski kształt i charakterystyczny lekki aromat słodkiej śmietanki. Jest łagodny, umiarkowanie słony, z lekką nutą kwasowości. Wyjątkowy charakter sera "Sõir" związany jest z metodą jego produkcji, opartą na tradycji regionalnej, oraz z jego specyficznym smakiem. Produkcja "Sõir" odbywa się w dużej mierze w ten sam sposób, co w XIX wieku. Producenci stosują metodę, która była stosowana przez ich rodziny lub społeczności i która była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Składniki wykorzystywane do produkcji Sõir pochodzą od samych producentów lub od innych producentów z sąsiedztwa, co gwarantuje ich świeżość i sprawia, że Sõir posiada charakterystyczny smak, aromat i konsystencję.

To nowe oznaczenie dołączy do 1758 produktów spożywczych już objętych ochroną. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Przemysł mleczarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn