Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację estońskiego "Sõir" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
"Sõir" to tradycyjny niedojrzały ser twarogowy produkowany w regionach Võromaa i Setomaa w południowo-wschodniej Estonii. "Sõir" ma okrągły, płaski kształt i charakterystyczny lekki aromat słodkiej śmietanki. Jest łagodny, umiarkowanie słony, z lekką nutą kwasowości. Wyjątkowy charakter sera "Sõir" związany jest z metodą jego produkcji, opartą na tradycji regionalnej, oraz z jego specyficznym smakiem. Produkcja "Sõir" odbywa się w dużej mierze w ten sam sposób, co w XIX wieku. Producenci stosują metodę, która była stosowana przez ich rodziny lub społeczności i która była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Składniki wykorzystywane do produkcji Sõir pochodzą od samych producentów lub od innych producentów z sąsiedztwa, co gwarantuje ich świeżość i sprawia, że Sõir posiada charakterystyczny smak, aromat i konsystencję.
To nowe oznaczenie dołączy do 1758 produktów spożywczych już objętych ochroną. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).