Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Jászsági nyári szarvasgomba" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Jászsági nyári szarvasgomba" to lokalna odmiana świeżych grzybów z gatunku trufli letniej, zbieranych w regionie Jászság w północno-zachodniej części Wielkiej Niziny Węgierskiej. Jego zapach jest wyjątkowy i przyjemny. W momencie zbioru początkowo wyczuwalny jest zapach gotowanej kukurydzy lub prażonego i sfermentowanego jęczmienia słodowego, któremu towarzyszy charakterystyczny zapach świeżo skoszonej trawy. W okresie zbiorów i przechowywania zapach zmienia się, ale zachowuje typowy aromat świeżo ściętej trawy. Sam smak jest intensywny. "Jászsági nyári szarvasgomba" rośnie od końca maja do końca sierpnia. Warunki panujące w regionie Jászság są szczególnie korzystne do zakładania i rozmnażania trufli letnich. Niektóre z innych nazw używanych przez ludność do opisania "Jászsági nyári szarvasgomba", takie jak "Jászság black diamond", "Jászság gold" lub "Jász trifla", wskazują, że produkt ten jest bardzo ceniony w regionie.
Nowa nazwa dołączy do 1561 produktów spożywczych już zarejestrowanych i wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację gujańskiego "Demerara Rum" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Komisja zatwierdziła rejestrację "Őrségi tökmagolaj" (CHOG), "Tuzséri alma" (CHNP), "Bayerischer Bärwurz" (CHOG), "Olio di Roma" (CHOG), "Muškat momjanski/Moscato di Momiano" (CHNP) w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
Komisja zatwierdziła wpisanie win "Willamette Valley" ze Stanów Zjednoczonych do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).