Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Jászsági nyári szarvasgomba" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Jászsági nyári szarvasgomba" to lokalna odmiana świeżych grzybów z gatunku trufli letniej, zbieranych w regionie Jászság w północno-zachodniej części Wielkiej Niziny Węgierskiej. Jego zapach jest wyjątkowy i przyjemny. W momencie zbioru początkowo wyczuwalny jest zapach gotowanej kukurydzy lub prażonego i sfermentowanego jęczmienia słodowego, któremu towarzyszy charakterystyczny zapach świeżo skoszonej trawy. W okresie zbiorów i przechowywania zapach zmienia się, ale zachowuje typowy aromat świeżo ściętej trawy. Sam smak jest intensywny. "Jászsági nyári szarvasgomba" rośnie od końca maja do końca sierpnia. Warunki panujące w regionie Jászság są szczególnie korzystne do zakładania i rozmnażania trufli letnich. Niektóre z innych nazw używanych przez ludność do opisania "Jászsági nyári szarvasgomba", takie jak "Jászság black diamond", "Jászság gold" lub "Jász trifla", wskazują, że produkt ten jest bardzo ceniony w regionie.

Nowa nazwa dołączy do 1561 produktów spożywczych już zarejestrowanych i wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Owoce i warzywa

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn