Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano nowe zalecenia dotyczące progów alergenów pokarmowych. Jest to efekt pracy zespołu ekspertów FAO/WHO po przeprowadzeniu konsultacji w sprawie oceny ryzyka alergenów pokarmowych, które prowadzone były w dniach 15 marca - 2 kwietnia 2021 r. Głównym celem tego drugiego już spotkania ekspertów w tej sprawie było ustalenie poziomów progowych w żywności dla alergenów priorytetowych.
Określenie progów stanowi pierwszy, krytyczny krok w ocenie ryzyka związanego z alergenami, ponieważ są one charakterystyką zagrożenia, jakie alergeny stanowią dla populacji osób z alergią pokarmową.
Komitet Ekspertów rozważył i przeanalizował następujące cztery podejścia w celu ustalenia, które z nich jest/będą najbardziej odpowiednie do określenia poziomów progowych dla alergii pokarmowych:
Ustalenia ekspertów
W oparciu o zdefiniowane podejście komitet ekspertów omówił i uzgodnił cel w zakresie bezpieczeństwa. Komitet włączył ponadto do swoich zaleceń poziomy działania, wykorzystując podejścia stosowane w odniesieniu do innych zagrożeń żywnościowych. Poziomy podejmowania działań zostały obliczone dla różnych ilości spożywanej żywności (zawierającego potencjalny niezamierzony alergen), w zakresie od 10 g do 510 g (co 10 g). Badając możliwości oznaczania w odniesieniu do zalecanej dawki referencyjnej RfD, Komitet zauważył, że RfD może być wdrożona i monitorowana w pewnym stopniu przy wykorzystaniu obecnych możliwości analitycznych, ale przyznał, że istnieją znaczne ograniczenia w wydajności metod. Komitet zdecydowanie zalecił, aby standaryzować wyniki analityczne jako mg białka całkowitego alergennej żywności na kg analizowanego produktu żywnościowego, w celu ułatwienia interpretacji wyników i porównania z RfD. Aby zaradzić niedociągnięciom w metodologii analitycznej, zalecono opracowanie kryteriów skuteczności metod, jak również szersze udostępnianie dostępnych materiałów referencyjnych dla alergenów priorytetowych. Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów. Wezwano również do poprawy w zakresie pobierania próbek do analizy i przechowywania próbek u producenta i w laboratorium.
Ustalono następujące dawki progowe oparte na ED05
Alergeny |
RfD rekomendowane (mg całkowitego białka ze źródła alergenów) |
Orzech włoski (i Pekan) |
1,0 |
Nerkowce (i Pistacje) |
1,0 |
Migdały |
1,0 |
Orzeszki ziemne |
2,0 |
Jajka |
2,0 |
Orzech laskowy |
3,0 |
Pszenica |
5,0 |
Ryby |
5,0 |
Krewetki |
200 |
Mleko |
[decyzja w toku w oparciu o dalszą analizę danych] |
Sezam |
[decyzja w toku w oparciu o dalszą analizę danych] |
Przeczytaj także
Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.
Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.
Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie było rozpoczęcie prac nad ulepszeniem znakowania alergenów na produktach spożywczych.