Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe zalecane przez FAO/WHO poziomy progowe alergenów pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Opublikowano nowe zalecenia dotyczące progów alergenów pokarmowych. Jest to efekt pracy zespołu ekspertów FAO/WHO po przeprowadzeniu konsultacji w sprawie oceny ryzyka alergenów pokarmowych, które prowadzone były w dniach 15 marca - 2 kwietnia 2021 r. Głównym celem tego drugiego już spotkania ekspertów w tej sprawie było ustalenie poziomów progowych w żywności dla alergenów priorytetowych.

Określenie progów stanowi pierwszy, krytyczny krok w ocenie ryzyka związanego z alergenami, ponieważ są one charakterystyką zagrożenia, jakie alergeny stanowią dla populacji osób z alergią pokarmową.

Komitet Ekspertów rozważył i przeanalizował następujące cztery podejścia w celu ustalenia, które z nich jest/będą najbardziej odpowiednie do określenia poziomów progowych dla alergii pokarmowych:

  • progi oparte na dostępnych obecnie metodach analitycznych,
  • poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych zmian [NOAEL] + współczynnik niepewności [UF],
  • dawka wzorcowa w połączeniu lub nie z zastosowaniem marginesu narażenia,
  • probabilistyczna ocena zagrożeń.

Ustalenia ekspertów

W oparciu o zdefiniowane podejście komitet ekspertów omówił i uzgodnił cel w zakresie bezpieczeństwa. Komitet włączył ponadto do swoich zaleceń poziomy działania, wykorzystując podejścia stosowane w odniesieniu do innych zagrożeń żywnościowych. Poziomy podejmowania działań zostały obliczone dla różnych ilości spożywanej żywności (zawierającego potencjalny niezamierzony alergen), w zakresie od 10 g do 510 g (co 10 g). Badając możliwości oznaczania w odniesieniu do zalecanej dawki referencyjnej RfD, Komitet zauważył, że RfD może być wdrożona i monitorowana w pewnym stopniu przy wykorzystaniu obecnych możliwości analitycznych, ale przyznał, że istnieją znaczne ograniczenia w wydajności metod. Komitet zdecydowanie zalecił, aby standaryzować wyniki analityczne jako mg białka całkowitego alergennej żywności na kg analizowanego produktu żywnościowego, w celu ułatwienia interpretacji wyników i porównania z RfD. Aby zaradzić niedociągnięciom w metodologii analitycznej, zalecono opracowanie kryteriów skuteczności metod, jak również szersze udostępnianie dostępnych materiałów referencyjnych dla alergenów priorytetowych. Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów. Wezwano również do poprawy w zakresie pobierania próbek do analizy i przechowywania próbek u producenta i w laboratorium.

Ustalono następujące dawki progowe oparte na ED05

Alergeny

RfD rekomendowane (mg całkowitego białka ze źródła alergenów)

Orzech włoski (i Pekan)

1,0

Nerkowce (i Pistacje)

1,0

Migdały

1,0

Orzeszki ziemne

2,0

Jajka

2,0

Orzech laskowy

3,0

Pszenica

5,0

Ryby

5,0

Krewetki

200

Mleko

[decyzja w toku w oparciu o dalszą analizę danych]

Sezam

[decyzja w toku w oparciu o dalszą analizę danych]

 

Źródło: http://www.fao.org/3/cb6388en/cb6388en.pdf

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 07.12.2020

    Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania

    Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

    Czytaj więcej
  • 30.11.2020

    Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?

    Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.

    Czytaj więcej
  • 15.07.2019

    Alergeny na etykiecie – prace Komisji Codex Alimentarius

    Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie było rozpoczęcie prac nad ulepszeniem znakowania alergenów na produktach spożywczych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.