Nowa formuła
Komentarz do zmian w prawie - maj 2022
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W maju 2022 r. uchwalono łącznie 55 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 11 zmian w prawie polskim oraz 44 w prawie unijnym.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W maju 2022 r. uchwalono łącznie 55 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 11 zmian w prawie polskim oraz 44 w prawie unijnym.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Nowy raport przygotowany przez międzynarodowy zespół naukowców wskazuje, że nieodpowiednie zarządzanie światowymi zasobami fosforu może doprowadzić do poważnego kryzysu na wielu płaszczyznach.
Kategoria: Składniki Żywności
Badanie MINTEL wskazało, że najbardziej popularne i pożądane profile smakowe dla napojów to nuty cytrusowe i jagodowe. Wiedza, czego oczekuje konsument i doskonale wytrenowany sensorycznie pracownik działu NPD, to gwarancja sukcesu rynkowego dla producenta napojów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Strefa Managera
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Trwa rewizja przepisów rozporządzenia 1169/2011. Branża spożywcza bacznie śledzi działania Komisji Europejskiej, jak też aktywnie uczestniczy w pracach, np. biorąc udział w konsultacjach społecznych. Na początku maja na stronie KE opublikowano podsumowanie 12-tygodniowych konsultacji zakończonych 7 marca 2022 r.
Kategoria: Biznes
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Strefa Managera
FoodFakty Safety Week: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – nagranie z dnia 09.06.22
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Strefa Managera
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 08.06.2022
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W Czechach wykryto miody zafałszowane karmelem amoniakalno-siarczynowym oraz sacharozą. Pozostałe niezgodności opisaliśmy w treści artykułu.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Strefa Managera
FoodFakty Safety Week: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – nagranie z dnia 07.06.22
Kategoria: Biznes
W imieniu Komitetu Organizacyjnego z przyjemnością zapraszamy do udziału w IV międzynarodowej konferencji Nordic Baltic Drying Conference, organizowanej przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, która odbędzie się we Wrocławiu w dniach 7-9 września 2022 roku.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Kody QR zyskały w ostatnim czasie na popularności, a nowe badania wskazują, że technologia ta mogłaby przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności w przemyśle mleczarskim.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W Wielkiej Brytanii utworzono Brytyjską Sieć Badań nad Bezpieczeństwem Żywności (UK Food Safety Research Network), której celem jest zmniejszenie liczby zatruć pokarmowych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Strefa Managera
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 06.06.2022 r.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W styczniu tego roku IGI FOOD LAW zwróciło się z zapytaniem do Komisji Europejskiej, dlaczego nie jest realizowany obowiązek publikacji wykazu wód w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Wycofanie dotyczy również rynków poza Stanami Zjednoczonymi, w tym Europy.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.