Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy kody QR pomogą ograniczyć marnotrawstwo żywności?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rzeczywisty stopień świeżości produktu

Kody QR zyskały w ostatnim czasie na popularności, a nowe badania wskazują, że technologia ta mogłaby przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności w przemyśle mleczarskim. Według naukowców z Uniwersytetu Cornella (CU) w Stanach Zjednoczonych daty przydatności do spożycia umieszczane na kartonach z mlekiem już niedługo mogą zostać zastąpione właśnie kodami QR. Badania Amerykanów wskazują, że lepiej odzwierciedlają one rzeczywisty stopień świeżości produktu i mogą „znacząco ograniczyć” marnotrawienie żywności.

Nadruk czy kod QR?

Konsumenci biorący udział w badaniach mogli wybrać mleko z datą przydatności do spożycia nadrukowaną na opakowaniu albo mleko z kodem QR, który po zeskanowaniu pozwalał tę samą datę wyświetlić na ekranie smartfona. „W trakcie dwóch miesięcy trwania eksperymentu 60% kupujących sięgało po mleko z kodem QR, co wskazuje na duże zainteresowanie tą nową technologią”, mówi Samantha Lau, doktorantka z CU i współautorka badań. „Otrzymane przez nas wyniki sugerują, że wykorzystanie kodów QR w przemyśle spożywczym może być innowacyjną odpowiedzią na rosnący problem marnotrawstwa żywności”.

6 miliardów dolarów strat rocznie

Z powodu niepewności konsumentów co do świeżości produktów, a także wysokiego odsetka niesprzedanych towarów w sklepach, mleko stanowi w Stanach Zjednoczonych 65% marnotrawionych produktów mlecznych i powoduje straty w wysokości 6 miliardów dolarów rocznie. Warto przy tym zaznaczyć, że według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa produkcja, przetwórstwo i transport mleka w skali globalnej generują 5 kilogramów dwutlenku węgla na każdy kilogram uzyskanego mleka.

Inteligentne systemy bezpieczeństwa żywności

„W przypadku dat przydatności do spożycia nadrukowanych na opakowaniach konsumenci wybierają zazwyczaj produkty o jak najdłuższym przewidywanym okresie świeżości – z tego powodu duża część wciąż nadającego się do wypicia mleka pozostaje na sklepowych półkach, a następnie jest wyrzucana przez sprzedawców”, wyjaśnia współautor badań, prof. Martin Wiedmann z CU. „Kody QR mogłyby nie tylko dostarczać konsumentom rzetelnych informacji na temat zdatności produktu do spożycia czy jego ceny, ale również stanowić element inteligentnych opakowań wymieniających dane z inteligentnymi lodówkami, uprzedzającymi domowników o potrzebie zakupu świeżego mleka. Tego typu nowoczesny, cyfrowy system monitorowania bezpieczeństwa żywności może przyczynić się do ograniczenia jej marnowania”, podsumowuje naukowiec.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030221010900
  2. https://news.cornell.edu/stories/2022/06/consumers-embrace-milk-carton-qr-codes-may-cut-food-waste
  3. https://www.newfoodmagazine.com/news/165474/could-qr-codes-be-the-way-to-reduce-dairy-waste/?fbclid=IwAR1KfM-ECnigbjBC-ZilBevNvnaaOt42AMETiFs_yWeC4iMGTn05VCagPeE

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mleczarski

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.