Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

CBD jako novel food - niezbędne dodatkowe dane

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z EFSA nie mogą obecnie ustalić bezpieczeństwa kannabidiolu (CBD) jako nowej żywności ze względu na luki w danych i niepewność co do potencjalnych zagrożeń związanych z przyjmowaniem CBD.

Kannabidiol jest substancją, którą można uzyskać z roślin Cannabis sativa L., ale może być syntetyzowany również chemicznie. Komisja Europejska zdecyduje, że CBD kwalifikuje się jako nowa żywność, pod warunkiem że spełnia warunki określone w prawodawstwie UE dotyczącym nowej żywności. Po otrzymaniu licznych wniosków o zatwierdzenie CBD na mocy rozporządzenia jako nowej żywności Komisja zwróciła się do EFSA o wydanie opinii na temat tego, czy konsumpcja CBD jest bezpieczna dla ludzi.

Luki w danych i niepewność

Panel ekspertów EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów spożywczych (NDA) otrzymał 19 wniosków o CBD jako nowa żywność.

Przewodniczący panelu NDA, prof. Dominique Turck powiedział: „Zidentyfikowaliśmy kilka zagrożeń związanych ze spożyciem CBD i ustaliliśmy, że istnieje wiele luk w danych dotyczących skutków zdrowotnych i wymaga to uzupełnienia, zanim te oceny będą mogły być kontynuowane. Ważne jest, aby podkreślić w tym momencie, że nie doszliśmy do wniosku, że CBD jest niebezpieczne jako żywność.

Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.

Badania na zwierzętach wykazują znaczące niekorzystne skutki, zwłaszcza w odniesieniu do reprodukcji. Ważne jest, aby ustalić, czy efekty te są również widoczne u ludzi.

Wsparcie dla wnioskodawców

Ana Afonso, dyrektor ds. żywienia i innowacji żywnościowych w EFSA, stwierdziła: „Wstrzymanie zatwierdzenia jako novel food nie jest niczym niezwykłym, gdy brakuje informacji. Obowiązkiem wnioskodawców jest wypełnienie luk w danych. Angażujemy się z nimi w celu wyjaśnienia, w jaki sposób można przekazać dodatkowe informacje, aby pomóc w rozwiązaniu problemu niepewności.”

W ramach działań następczych EFSA organizuje sesję informacyjną, otwartą dla wnioskodawców i innych grup lub osób zainteresowanych tą kwestią i ogólniej nową żywnością. Wydarzenie online odbędzie się 28 czerwca – zarejestruj się, aby wziąć udział!

 Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Suplementy diety

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

  • 25.03.2022

    „Herbatki” konopne a obowiązujące przepisy - Abstrakt artykułu

    Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego. 

    Czytaj więcej
  • 16.09.2021

    CBD (kannabidiol) jako składnik produktów spożywczych. Analiza prawna

    Produkty żywnościowe zawierające dodatek kannabidiolu to na naszym rodzimym rynku wciąż jeszcze novum, więc kwestie prawne nadal pozostawiają wiele wątpliwości zarówno dla producentów, jak i organów zajmujących się kontrolą żywności. Jednak za granicą możemy obserwować całą gamę wyrobów spożywczych wzbogaconych o, tak popularne ostatnio, CBD, które w przeciwieństwie do THC nie jest w stanie spowodować zatrucia organizmu.

    Czytaj więcej
  • 03.08.2021

    Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD

    W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest  zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn