Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu. Powodem tego wzrostu w Kanadzie i niektórych stanach USA jest legalizacja jego produkcji. Na początku 2020 roku firma Deloitte prognozowała, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD rocznie w Kanadzie, a najnowsze przeprowadzone badanie mówi, że 59% kanadyjskich konsumentów jest zainteresowanych spróbowaniem przekąsek z konopiami. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich innych rodzajów produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych [1].

Ponadto, segment dań gotowych jest również kluczowy dla producentów. Ten segment produktów żywnościowych umożliwia firmom wyróżnienie swoich produktów, dzięki czemu mogą sprzedawać je po wyższych cenach i uzyskiwać większe marże.

Przebieg procesów przetwarzania oleju z konopi siewnych

Aby wyprodukować olej CBD, należy najpierw wyekstrahować odpowiednie związki z konopi. Istnieje kilka sposobów ekstrakcji oleju, jednak dwie najbardziej powszechne metody to ekstrakcja z wykorzystaniem CO2 i ekstrakcja etanolem. W ekstrakcji CO2, "nadkrytyczny" CO2 działa jak rozpuszczalnik, który wypłukuje aktywne składniki z substancji roślinnych. W ekstrakcji etanolowej kwiat konopi jest rozpuszczany w etanolu, wytrząsany i ekstrahowany.

Po ekstrakcji olej poddawany jest procesowi "winteryzacji", podczas którego jest schładzany do temperatury -40 °C, w celu dalszego oczyszczenia i uszlachetnienia ekstraktu, co podnosi jego jakość i wartość. W niskiej temperaturze woski roślinne twardnieją i mogą być łatwiej usunięte w kolejnych etapach: filtracji i usuwania koloru. Na rys. 1 i 2 przedstawiono typowe schematy przebiegu procesu dla każdej z metod ekstrakcji.

Rys. 1: Typowy przebieg procesu ekstrakcji nadkrytycznym CO2

Rys. 2: Typowy przebieg procesu ekstrakcji etanolem

 

Aby pomóc firmom produkującym olej z konopi siewnych oraz firmom produkującym sprzęt do jego ekstrakcji w optymalizacji ich pracy i zapewnieniu najwyższej jakości produktów, firma Pall oferuje portfolio produktów do takich zastosowań, jak: klaryfikacja, usuwanie koloru i wykrywanie drobnoustrojów.

Rozwiązania Pall dla oleju z konopi siewnych

Klarowanie

Moduły SUPRATM firmy Pall są wiodącym rozwiązaniem do klaryfikacji oleju z konopi. Moduły te, zbudowane z arkuszy filtrujących, posiadają unikalną matrycę komponentów, które usuwają niepożądane zanieczyszczenia, zachowując składniki decydujące o jakości, umożliwiając w rezultacie pozyskanie czystego, jasnego produktu.

Do usuwania wosków powodujących zmętnienie oleju z konopi, moduły SUPRA oferują doskonałe połączenie adsorpcji, filtracji powierzchniowej i wgłębnej, podczas gdy zamknięty układ minimalizuje straty produktu i utlenianie.

Moduły SUPRApakTM firmy Pall są najnowszym osiągnięciem w dziedzinie filtracji płytowej. Moduły posiadają unikalną konfigurację przepływu, który maksymalizuje filtrację i adsorpcję. Dodatkowo, dzięki powierzchni filtracyjnej większej niż w przypadku większości modułów dyskowych, oferują one kompaktową konfigurację co również maksymalizuje odzysk cennego oleju.

W przypadku zastosowań, w których występują większe ilości cząstek stałych, lepszym rozwiązaniem mogą okazać się moduły SUPRAdiscTM firmy Pall. Dualna konstrukcja modułu, w którym możliwy jest napływ cieczy z dwóch stron płyty drenażowej sprawia, że są one bardzo solidne i mogą przenieść duże obciążenia cząstkami, a także posiadają doskonałą odporność na ciśnienie zwrotne.

Usuwanie koloru

W przypadku procesów wykorzystujących ekstrakcję etanolową, zastosowanie węgla aktywnego po klarowaniu, pomaga uzyskać pożądany złoty odcień poprzez usunięcie zielonego koloru wynikającego z obecności chlorofilu w konopi siewnej.

Dzięki temu, że same moduły montowane są bezpośrednio do zamkniętych obudów, impregnowane węglem moduły filtracyjne Pall z serii SUPRAdisc AKS ułatwiają obsługę i pozwalają na zastosowanie bardziej higienicznej metody wykorzystania węgla aktywnego. W modułach AKS węgiel jest zintegrowany z matrycą filtracyjną bez użycia jakichkolwiek środków wiążących. Dzięki temu zachowana jest zdolność adsorpcyjna i nie są wprowadzane żadne materiały, które mogłyby ulec degradacji lub negatywnie wpływać na olej.

Wykrywanie patogenów

W przypadku oleju z konopi siewnych stosowanego jako składnik dań gotowych, lokalne przepisy mogą wymagać badania na obecność patogenów przed dopuszczeniem do obrotu. Systemy GeneDisc PCR firmy Pall umożliwiają przeprowadzenie szybkich i prostych testów wykrywania kluczowych mikroorganizmów wskaźnikowych. Każda płytka GeneDisc zawiera sześć sektorów, z sześcioma studzienkami na sektor. Każda z sześciu studzienek zawiera odczynniki do jednoczesnego wykrywania jednego lub więcej docelowych drobnoustrojów, w tym: Escherichia coli, Salmonella spp., Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans i kompleksu Burkholderia cepacia.

[1] https://www2.deloitte.com/ca/en/pages/press-releases/articles/cannabis-legalization.html

Wybierz temat: Dodatki i składniki Procesy i Technologie

Autor: Pall Poland Sp. z o.o.

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.