Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

CBD (kannabidiol) jako składnik produktów spożywczych. Analiza prawna

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Informacje wstępne

Produkty żywnościowe zawierające dodatek kannabidiolu to na naszym rodzimym rynku wciąż jeszcze novum, więc kwestie prawne nadal pozostawiają wiele wątpliwości zarówno dla producentów, jak i organów zajmujących się kontrolą żywności. Jednak za granicą możemy obserwować całą gamę wyrobów spożywczych wzbogaconych o, tak popularne ostatnio, CBD, które w przeciwieństwie do THC nie jest w stanie spowodować zatrucia organizmu. Raport WHO przeprowadzony w 2017 roku nie pozostawia złudzeń https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/5.2_CBD.pdf, że CBD jest dobrze tolerowane przez ludzki organizm i może być bezpiecznie stosowane. Coraz więcej badań pokazuje także, że kannabidiol ma ogromny potencjał jako lek, w bardzo szerokim zakresie: od padaczki po stres. CBD to substancja aktywna farmakologicznie i składnik produktów leczniczych, takich jak np. Epidiolex czy Sativex. Poza tym żywność konopna (hemp food) wykazuje wiele cech żywności, którą popularnie określa się jako super food, gdyż ma wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływa na cały organizm. Należy jednak pamiętać, że w branży spożywczej obowiązują spore ograniczenia prawne, gdyż artykuły żywnościowe są ściśle powiązane ze zdrowiem człowieka. Wielu przedsiębiorców próbuje wprowadzać do obrotu handlowego takie produkty jako żywność, najczęściej z kwalifikacją jako suplementy diety, jednak zgodnie z prawem, środki spożywcze nie mogą wykazywać działania leczniczego.

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Karolina Pruchniewicz

Karolina Pruchniewicz

Karolina Pruchniewicz
Kancelaria Prawna RPMS Staniszewski & Wspólnicy
Absolwentka studiów prawniczych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Odbyła roczne stypendium na Wydziale Prawa i Tłumaczeń Uniwersytetu w Salamance. W 2020 r. ukończyła Postgraduate course Participatory Plant Breeding & Resilient Seed Systems na Graduate School for Production Ecology & Resource Conservation (Holandia). Na co dzień świadczy obsługę prawną i biznesową w języku włoskim, angielskim i hiszpańskim, podmiotom m.in. z Ameryki Łacińskiej, USA, Bliskiego Wschodu czy Australii.
Członkini Centrum Prawa Designu, Mody i Reklamy (Uniwersytet Śląski w Katowicach) i CeDiSA (Centrum Badań nad Prawem Rolnym i Naukami Rolniczymi, Żywnością i Środowiskiem) przy Università Piemonte Orientale we Włoszech. Prezes Stowarzyszenia we&waste, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju. Prowadzi międzynarodowe szkolenia i projekty z zakresu polityki ochrony środowiska. Doradza Regionalnemu Innowatorowi Branży Spożywczej z Poznania.

Przeczytaj także

  • 03.08.2021

    Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD

    W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest  zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.

    Czytaj więcej
  • 14.04.2021

    Suplementy diety i kosmetyki z surowcami konopnymi, w tym CBD

    Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.

    Czytaj więcej
  • 20.11.2020

    CBD to nie narkotyk: przełomowy wyrok UE w sprawie kannabinoidów

    19 listopada 2020 r. Trybunał Sprawiedliwości UE wydał przełomowy wyrok w sprawie CBD. Chodziło o sprzedaż i dystrybucję papierosa elektronicznego zawierającego olej z konopi, jednak orzeczenie wstępne może mieć dużo większe znaczenie praktyczne. Orzeczenie komentuje dr Joanna Uchańska, partner w kancelarii Chałas i Wspólnicy.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn