Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowany miód z dodatkiem barwnika i sacharozy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czechy, Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza (SZPI) w maju 2022 r. opublikowała informacje o zafałszowanym miodzie lokalnego producenta z miasta Švihov. Zafałszowanie stwierdzono w następujących rodzajach miodów: lipowy, malinowy, sosnowy, leśny.

Fałszowanie miodu barwnikiem, sacharozą i inne niezgodności

Wszystkie z wymienionych miodów zostały zafałszowane – żaden z nich nie był autentyczny. Każdy rodzaj miodu został zafałszowany nieautoryzowanym dodatkiem karmelu amoniakalno-siarczynowego (E150d; barwnik). Dalej stwierdzono obecność zanieczyszczeń w postaci mikroskopijnych cząstek nietypowych dla miodu (np. włókna roślinne). Ponadto w przypadku wszystkich miodów analiza pyłkowa wykazała niezgodności odnośnie pochodzenia botanicznego. Dodatek sacharozy stwierdzono w miodzie lipowym, malinowym i leśnym. Niezgodną przewodność stwierdzono w miodzie leśnym i sosnowym. Kwestionowanymi parametrami były także kolor, smak i zapach.

Źródło: SZPI

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz obszar: Badania żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn