Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie masła orzechowego Jif z powodu Salmonelli rozszerza się – efekt kaskadowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FDA i CDC badają epidemię infekcji Salmonellą Senftenberg związaną z masłem orzechowym marki Jif wytwarzanym w zakładzie JM Smucker Company w Lexington, Kentucky. Firma dobrowolnie wycofała niektóre produkty z serii masło orzechowe Jif, które mają w kodzie partii pierwsze cztery cyfry mieszczą się w przedziale od 1274 do 2140, a kolejne trzy cyfry to „425”.

Ani FDA, ani JM Smucker nie podali informacji na temat wielkości wycofania – ile masła orzechowego zostało wyprodukowanych i wysłanych oraz ile z gamy produktów to dotyczy. Nie jest to niczym niezwykłym, ponieważ ocena, ile produktów zostało dotkniętych problemem, może zająć tygodnie. Masło orzechowe ma również długi okres przydatności do spożycia, więc to wycofanie prawdopodobnie potrwa miesiącami.

Międzynarodowa dystrybucja wycofanych produktów – Jif trafił także do Europy

Wycofanie dotyczy rynków poza Stanami Zjednoczonymi. Z informacji JM Smucker z dn. 23 maja 2022 r. wynika, że produkt był dystrybuowany do następujących krajów i lokalizacji: Kanada, Dominikana, Singapur, Malezja, Tajwan, Korea, Tajlandia, Honduras, Japonia oraz Hiszpania.

Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Efekt kaskadowy wynika z powodu, że wiele firm używa tego masła orzechowego jako surowca we własnych wyrobach.

FDA opublikowała także listę dodatkowych wycofań przeprowadzonych przez firmy, które wykorzystały wycofane masło orzechowe Jif jako składnik przy produkcji nowego produktu (np. wyrobów czekoladowych) lub przy przepakowywaniu produktu (np. przekąski z dodatkiem produktu marki Jif).

Date    

Brand Name(s)

Product Description    

Company Name    

FDA Enforcement Report

06/07/2022

Fresh Garden Highway

Protein Power Snack

F&S Fresh Foods

 

06/06/2022

Taharka Brothers

Peanut Butter Cup Ice Cream

Taharka Brothers Ice Cream

 

05/28/2022

Giant Eagle

Baked items containing peanut butter

Giant Eagle

 

05/28/2022

Quick Chek

Apple and Peanut Butter Snack Trays

Safeway Fresh Foods

 

05/27/2022

Rich's

Peanut butter cups

Albanese Confectionery Group, Inc.

 

05/27/2022

Multiple brand names

Snack Packs and Sandwiches

A G Specialty Foods

 

05/26/2022

Jack & Olive and Created Fresh!

Egg and Cheese Curds snack and power boxes

Bix Produce Company

 

05/26/2022

Euphoria Chocolate

Chocolate candy

Euphoria Chocolate Company

 

05/25/2022

Walmart and Fudgeamentals

Fudge

Fudgeamentals

 

05/25/2022

Multiple brand names

Fresh cut fruit and vegetable products

Del Monte

 

05/24/2022

Multiple brand names

Store-prepared items containing peanut butter

Albertsons Companies

 

05/24/2022

Coblentz Chocolate Company

Various chocolate products containing peanut butter

Coblentz Chocolate Company

FDA Enforcement Report

05/24/2022

Mary’s Harvest

Celery and Apple Peanut Butter Cups

Mary’s Harvest Fresh Foods Inc.

FDA Enforcement Report

05/24/2022

Garden Cut

Apple Wedges and Celery Bites with Peanut Butter

Garden Cut, LLC

 

05/24/2022

Fresh Seasons

Power Packs

TAHER, INC

 

05/24/2022

Multiple brand names

Fresh Cut Fruit Snack Trays and Fruit Snack Cups

Country Fresh

 

05/23/2022

Wilbur

Multiple Chocolate Products

Cargill

 

05/21/2022

Wawa

Apple & Peanut Butter Dipper

Wawa

 

Jak dotąd doniesienia o zachorowaniach są ograniczone

Pierwszy przypadek salmonellozy po spożyciu masła orzechowego Jif odnotowano 17 lutego. W sumie, według FDA i CDC, 14 osób zachorowało na salmonellę w 12 stanach USA. Liczby te nie zmieniły się od czasu ogłoszenia wycofania Jif, ale CDC ostrzega, że prawdziwa liczba chorych jest prawdopodobnie znacznie wyższa niż liczba zgłoszona, ponieważ wiele osób wraca do zdrowia bez pomocy medycznej. CDC zauważa również, że zwykle jest ok. 2-4 tygodni opóźnienia w ustaleniu czy zachorowanie jest częścią epidemii, co oznacza, że nowsze przypadki dopiero zostaną ujawnione.

Wycofanie – konsekwencje finansowe dla producenta

Oczekuje się, że przestoje produkcyjne, zwroty od klientów i niezbywalne zapasy wynikające z wycofania z rynku masła orzechowego Jif spowodują, że wynik fiskalny w 2023 r. wyniesie 125 mln USD. JM Smucker Company spodziewa się, że skorygowany zysk na akcję wyniesie od 7,85 USD do 8,25 USD w roku podatkowym 2023, w porównaniu z szacunkami analityków wynoszącymi 8,91 USD na akcję, według Refinitiv IBES.

Źródła:

https://www.fda.gov/food/outbreaks-foodborne-illness/outbreak-investigation-salmonella-peanut-butter-may-2022

https://jms-s3-mkt-consumer-p-pmc6.s3.us-east-2.amazonaws.com/recall.html

https://www.npr.org/2022/05/26/1101468965/jif-peanut-butter-recall-other-products?t=1655024334707

https://www.reuters.com/markets/financials/jm-smucker-take-125-million-hit-jif-peanut-butter-recall-2022-06-07/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.