Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
FDA i CDC badają epidemię infekcji Salmonellą Senftenberg związaną z masłem orzechowym marki Jif wytwarzanym w zakładzie JM Smucker Company w Lexington, Kentucky. Firma dobrowolnie wycofała niektóre produkty z serii masło orzechowe Jif, które mają w kodzie partii pierwsze cztery cyfry mieszczą się w przedziale od 1274 do 2140, a kolejne trzy cyfry to „425”.
Ani FDA, ani JM Smucker nie podali informacji na temat wielkości wycofania – ile masła orzechowego zostało wyprodukowanych i wysłanych oraz ile z gamy produktów to dotyczy. Nie jest to niczym niezwykłym, ponieważ ocena, ile produktów zostało dotkniętych problemem, może zająć tygodnie. Masło orzechowe ma również długi okres przydatności do spożycia, więc to wycofanie prawdopodobnie potrwa miesiącami.
Międzynarodowa dystrybucja wycofanych produktów – Jif trafił także do Europy
Wycofanie dotyczy rynków poza Stanami Zjednoczonymi. Z informacji JM Smucker z dn. 23 maja 2022 r. wynika, że produkt był dystrybuowany do następujących krajów i lokalizacji: Kanada, Dominikana, Singapur, Malezja, Tajwan, Korea, Tajlandia, Honduras, Japonia oraz Hiszpania.
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Efekt kaskadowy wynika z powodu, że wiele firm używa tego masła orzechowego jako surowca we własnych wyrobach.
FDA opublikowała także listę dodatkowych wycofań przeprowadzonych przez firmy, które wykorzystały wycofane masło orzechowe Jif jako składnik przy produkcji nowego produktu (np. wyrobów czekoladowych) lub przy przepakowywaniu produktu (np. przekąski z dodatkiem produktu marki Jif).
Date |
Brand Name(s) |
Product Description |
Company Name |
FDA Enforcement Report |
06/07/2022 |
Protein Power Snack |
F&S Fresh Foods |
|
|
06/06/2022 |
Peanut Butter Cup Ice Cream |
Taharka Brothers Ice Cream |
|
|
05/28/2022 |
Baked items containing peanut butter |
Giant Eagle |
|
|
05/28/2022 |
Apple and Peanut Butter Snack Trays |
Safeway Fresh Foods |
|
|
05/27/2022 |
Peanut butter cups |
Albanese Confectionery Group, Inc. |
|
|
05/27/2022 |
Snack Packs and Sandwiches |
A G Specialty Foods |
|
|
05/26/2022 |
Egg and Cheese Curds snack and power boxes |
Bix Produce Company |
|
|
05/26/2022 |
Chocolate candy |
Euphoria Chocolate Company |
|
|
05/25/2022 |
Fudge |
Fudgeamentals |
|
|
05/25/2022 |
Fresh cut fruit and vegetable products |
Del Monte |
|
|
05/24/2022 |
Store-prepared items containing peanut butter |
Albertsons Companies |
|
|
05/24/2022 |
Various chocolate products containing peanut butter |
Coblentz Chocolate Company |
||
05/24/2022 |
Celery and Apple Peanut Butter Cups |
Mary’s Harvest Fresh Foods Inc. |
||
05/24/2022 |
Apple Wedges and Celery Bites with Peanut Butter |
Garden Cut, LLC |
|
|
05/24/2022 |
Power Packs |
TAHER, INC |
|
|
05/24/2022 |
Fresh Cut Fruit Snack Trays and Fruit Snack Cups |
Country Fresh |
|
|
05/23/2022 |
Multiple Chocolate Products |
Cargill |
|
|
05/21/2022 |
Apple & Peanut Butter Dipper |
Wawa |
|
Jak dotąd doniesienia o zachorowaniach są ograniczone
Pierwszy przypadek salmonellozy po spożyciu masła orzechowego Jif odnotowano 17 lutego. W sumie, według FDA i CDC, 14 osób zachorowało na salmonellę w 12 stanach USA. Liczby te nie zmieniły się od czasu ogłoszenia wycofania Jif, ale CDC ostrzega, że prawdziwa liczba chorych jest prawdopodobnie znacznie wyższa niż liczba zgłoszona, ponieważ wiele osób wraca do zdrowia bez pomocy medycznej. CDC zauważa również, że zwykle jest ok. 2-4 tygodni opóźnienia w ustaleniu czy zachorowanie jest częścią epidemii, co oznacza, że nowsze przypadki dopiero zostaną ujawnione.
Wycofanie – konsekwencje finansowe dla producenta
Oczekuje się, że przestoje produkcyjne, zwroty od klientów i niezbywalne zapasy wynikające z wycofania z rynku masła orzechowego Jif spowodują, że wynik fiskalny w 2023 r. wyniesie 125 mln USD. JM Smucker Company spodziewa się, że skorygowany zysk na akcję wyniesie od 7,85 USD do 8,25 USD w roku podatkowym 2023, w porównaniu z szacunkami analityków wynoszącymi 8,91 USD na akcję, według Refinitiv IBES.
Źródła:
https://jms-s3-mkt-consumer-p-pmc6.s3.us-east-2.amazonaws.com/recall.html
https://www.npr.org/2022/05/26/1101468965/jif-peanut-butter-recall-other-products?t=1655024334707
Przeczytaj także
Trybunał Sprawiedliwości UE stwierdził, że przepisy należy interpretować w ten sposób, że organ krajowy może uznać świeże mięso drobiowe za niebezpieczne, jeśli zostaną wykryte patogenne mikroorganizmy inne niż rodzaje Salmonelli wymienione w rozporządzeniu UE.
Belgijska agencja FASFC potwierdziła w dn. 13 maja, że produkty marki Kinder z belgijskiej fabryki Ferrero były przyczyną epidemii salmonellozy, a EFSA/ECDC wskazała maślankę jako surowiec będący źródłem zakażenia salmonellą.
Metody molekularne, w tym qPCR mają wiele zalet w porównaniu z tradycyjną procedurą wykrywania patogenów w żywności. PCR jest skutecznym narzędziem w detekcji bakterii Salmonella spp., gdyż uzyskany wynik jest obiektywny i niezależny od stanu fizjologicznego mikroorganizmów.