Potwierdzenie FASFC: produkty marki Kinder zidentyfikowane jako przyczyna epidemii salmonellozy, a EFSA wskazuję maślankę jako źródło skażenia
Od końca 2021 r. w całej Europie zgłaszano przypadki salmonellozy. Pod koniec marca br. na podstawie danych epidemiologicznych podejrzewano związek między tymi zakażeniami a fabryką Ferrero w Arlon (Belgia).
Pisaliśmy o tym:
- KINDER NIESPODZIANKA OD FERRERO POWIĄZANA Z EPIDEMIĄ SALMONELLI W WIELU KRAJACH UE
- FERRERO ROZSZERZA WYCOFANIE O DODATKOWE PRODUKTY Z LINII KINDER
- DOBROWOLNE WYCOFANIE WSKAZANYCH PRODUKTÓW MARKI KINDER ZE WZGLĘDU NA POTENCJALNE POWIĄZANIE Z OGNISKIEM ZATRUĆ POKARMOWYCH WYWOŁANYCH SALMONELLA TYPHIMURIUM
- EFSA I ECDC BADAJĄ EPIDEMIĘ SALMONELLI W WIELU KRAJACH POWIĄZANĄ Z PRODUKTAMI CZEKOLADOWYMI
Dochodzenie wykazało, że 62 osoby zachorowały na salmonellozę po spożyciu produktów czekoladowych marki Kinder wyprodukowanych w fabryce Ferrero w Arlon w Belgii, Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) powiedziała ten fakt w komunikacie prasowym 13 maja.
Powiązanie to zostało potwierdzone przez analizę WGS. Badanie zostało przeprowadzone wspólnie przez FASFC, Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. Salmonelli (NRL), Belgijską Agencję ds. Jakości Życia (AViQ) oraz Komisję Wspólnotową (GGC) w Brukseli.
Podjęto wszelkie niezbędne środki w celu ochrony konsumentów. Wydano nakaz wycofania wszystkich produktów Kinder wyprodukowanych w tym zakładzie i cofnięto zezwolenie zakładu na produkcję artykułów spożywczych.
FASFC prowadzi szczegółowe dochodzenie w Ferrero Arlon, aby znaleźć źródło skażenia.
EFSA i ECDC również badają epidemię salmonellozy związaną z produktami Kinder – co ustalono?
W dniu 17 lutego 2022 r. Wielka Brytania zgłosiła klaster przypadków jednofazowego zakażenia Salmonella Typhimurium sekwencji typu 34. Na dzień 18 maja 2022 r. w 12 krajach UE/EOG i Wielkiej Brytanii zgłoszono 324 przypadki zachorowań i dwa odrębne szczepy. Większość chorych ma mniej niż 10 lat, a 41% z nich było hospitalizowanych. Te dwa szczepy są wielolekooporne, a niektóre przebadane izolaty są również oporne na środki dezynfekujące oparte na czwartorzędowych związkach amonu i nadtlenku wodoru, ale pozostają wrażliwe na azytromycynę, cyprofloksacynę, meropenem i cefalosporyny trzeciej generacji. Wywiady z zakażonymi i badania epidemiologiczne sugerują, że określone wyroby czekoladowe marki A, produkowane przez firmę A w fabryce B w Belgii, są prawdopodobnymi nośnikami infekcji.
Maślanka potencjalnym źródłem zakażenia?
Jednofazowa Salmonella Typhimurium pasująca do szczepu, który został zidentyfikowany jako źródło epidemii salmonellozy, został zidentyfikowany w fabryce B w grudniu 2021 r. w próbkach z własnej kontroli. Dwa szczepy jednofazowej Salmonella Typhimurium pasujące do szczepów ogniska zostały zidentyfikowane w linii maślanki w zakładzie B między grudniem 2021 a styczniem 2022. Maślanka została dostarczona przez dostawcę z Włoch, gdzie nie wykryto Salmonelli. Włoski dostawca dostarczył maślankę do innych zakładów firmy A, w których na podstawie dostępnych dowodów nie wykryto Salmonelli.
Etap przetwarzania obejmujący maślankę został zidentyfikowany jako potencjalny punkt zanieczyszczenia i wdrożono odpowiednie środki higieny. Po negatywnych wynikach testów na salmonellę fabryka B rozprowadzała produkty czekoladowe, o których mowa, w całej Europie i na świecie. Ostrzeżenia publiczne zostały wydane przez właściwe władze krajowe w różnych krajach. W dniu 8 kwietnia 2022 r. na podstawie kontroli urzędowych belgijski urząd ds. bezpieczeństwa żywności ocenił, że fabryka B nie jest w stanie zagwarantować bezpieczeństwa swoich produktów. W rezultacie cofnięto zezwolenie na produkcję i firma A wycofała wszystkie produkty marki A na całym świecie, które wyprodukowane zostały w fabryce B.
Ta epidemia szybko się rozwija, a wśród zgłoszonych przypadków najczęściej były dzieci. Rozpoczęte na całym świecie wycofania zmniejszą ryzyko dalszych infekcji. Jednak ośmiu przypadków nie można wytłumaczyć spożywaniem produktów czekoladowych, takich jak te wytwarzane w fabryce B, co sugeruje, że mogą istnieć również inne źródła infekcji.
Potrzebne są dalsze badania w miejscu produkcji w celu zidentyfikowania pierwotnej przyczyny, czasu i możliwych czynników i przyczyn skażenia, w tym oceny możliwości szerszego wykorzystania skażonego surowca w innych zakładach przetwórczych.
Źródło: https://www.fasfc.be/news/news
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/en-7318
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/en-7352
Przeczytaj także
-
19.05.2022
Raport Komisji Europejskiej – kontrole urzędowe żywności wymagają poprawy
Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący kontroli żywności, pasz, zwierząt i roślin. Autorzy raportu twierdzą, że programy kontroli wymagają poprawy.
-
18.05.2022
Prokuratura bada przyczyny zgonów po spożyciu pizzy firmy Nestle skażonej E. coli
Francuscy prokuratorzy wszczęli śledztwo po tym, jak infekcje E. coli związane z fabryką pizzy Fraich'Up marki Buitoni (Nestle) mogły doprowadzić do śmierci jednej osoby.
-
07.04.2022
Ferrero rozszerza wycofanie o dodatkowe produkty z linii Kinder
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.