Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Potwierdzenie FASFC: produkty marki Kinder zidentyfikowane jako przyczyna epidemii salmonellozy, a EFSA wskazuję maślankę jako źródło skażenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od końca 2021 r. w całej Europie zgłaszano przypadki salmonellozy. Pod koniec marca br. na podstawie danych epidemiologicznych podejrzewano związek między tymi zakażeniami a fabryką Ferrero w Arlon (Belgia).

Pisaliśmy o tym:

Dochodzenie wykazało, że 62 osoby zachorowały na salmonellozę po spożyciu produktów czekoladowych marki Kinder wyprodukowanych w fabryce Ferrero w Arlon w Belgii, Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) powiedziała ten fakt w komunikacie prasowym 13 maja.

Powiązanie to zostało potwierdzone przez analizę WGS. Badanie zostało przeprowadzone wspólnie przez FASFC, Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. Salmonelli (NRL), Belgijską Agencję ds. Jakości Życia (AViQ) oraz Komisję Wspólnotową (GGC) w Brukseli.

Podjęto wszelkie niezbędne środki w celu ochrony konsumentów. Wydano nakaz wycofania wszystkich produktów Kinder wyprodukowanych w tym zakładzie i cofnięto zezwolenie zakładu na produkcję artykułów spożywczych.

FASFC prowadzi szczegółowe dochodzenie w Ferrero Arlon, aby znaleźć źródło skażenia.

EFSA i ECDC również badają epidemię salmonellozy związaną z produktami Kinder – co ustalono?

W dniu 17 lutego 2022 r. Wielka Brytania zgłosiła klaster przypadków jednofazowego zakażenia Salmonella Typhimurium sekwencji typu 34. Na dzień 18 maja 2022 r. w 12 krajach UE/EOG i Wielkiej Brytanii zgłoszono 324 przypadki zachorowań i dwa odrębne szczepy. Większość chorych ma mniej niż 10 lat, a 41% z nich było hospitalizowanych. Te dwa szczepy są wielolekooporne, a niektóre przebadane izolaty są również oporne na środki dezynfekujące oparte na czwartorzędowych związkach amonu i nadtlenku wodoru, ale pozostają wrażliwe na azytromycynę, cyprofloksacynę, meropenem i cefalosporyny trzeciej generacji. Wywiady z zakażonymi i badania epidemiologiczne sugerują, że określone wyroby czekoladowe marki A, produkowane przez firmę A w fabryce B w Belgii, są prawdopodobnymi nośnikami infekcji.

Maślanka potencjalnym źródłem zakażenia?

Jednofazowa Salmonella Typhimurium pasująca do szczepu, który został zidentyfikowany jako źródło epidemii salmonellozy, został zidentyfikowany w fabryce B w grudniu 2021 r. w próbkach z własnej kontroli. Dwa szczepy jednofazowej Salmonella Typhimurium pasujące do szczepów ogniska zostały zidentyfikowane w linii maślanki w zakładzie B między grudniem 2021 a styczniem 2022. Maślanka została dostarczona przez dostawcę z Włoch, gdzie nie wykryto Salmonelli. Włoski dostawca dostarczył maślankę do innych zakładów firmy A, w których na podstawie dostępnych dowodów nie wykryto Salmonelli.

Etap przetwarzania obejmujący maślankę został zidentyfikowany jako potencjalny punkt zanieczyszczenia i wdrożono odpowiednie środki higieny. Po negatywnych wynikach testów na salmonellę fabryka B rozprowadzała produkty czekoladowe, o których mowa, w całej Europie i na świecie. Ostrzeżenia publiczne zostały wydane przez właściwe władze krajowe w różnych krajach. W dniu 8 kwietnia 2022 r. na podstawie kontroli urzędowych belgijski urząd ds. bezpieczeństwa żywności ocenił, że fabryka B nie jest w stanie zagwarantować bezpieczeństwa swoich produktów. W rezultacie cofnięto zezwolenie na produkcję i firma A wycofała wszystkie produkty marki A na całym świecie, które wyprodukowane zostały w fabryce B.

Ta epidemia szybko się rozwija, a wśród zgłoszonych przypadków najczęściej były dzieci. Rozpoczęte na całym świecie wycofania zmniejszą ryzyko dalszych infekcji. Jednak ośmiu przypadków nie można wytłumaczyć spożywaniem produktów czekoladowych, takich jak te wytwarzane w fabryce B, co sugeruje, że mogą istnieć również inne źródła infekcji.

Potrzebne są dalsze badania w miejscu produkcji w celu zidentyfikowania pierwotnej przyczyny, czasu i możliwych czynników i przyczyn skażenia, w tym oceny możliwości szerszego wykorzystania skażonego surowca w innych zakładach przetwórczych.

Źródło: https://www.fasfc.be/news/news

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/en-7318

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/en-7352

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.