Nowelizacja dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji
Kategoria: Biznes
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że zostało opublikowane wydanie 13 dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji.
Kategoria: Biznes
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że zostało opublikowane wydanie 13 dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W Belgii aresztowano sześć osób podejrzanych o fałszowanie paszportów i pochodzenia koni, aby sprzedawać je jako zdatną do spożycia.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie, Składniki Żywności
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
System Nutri-Score jest jednym z dobrowolnych systemów oznaczania wartości żywieniowej na froncie opakowań, który zyskuje w Europie coraz większą popularność. Logo systemu (litery od A do E, połączone z kolorami) można znaleźć na etykietach produktów dostępnych w wielu polskich sklepach, w tym w dużych sieciach dystrybucyjnych.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Rozporządzeniem 2022/860 wprowadzono ograniczenia stosowania monakolin oraz wymogi w odniesieniu do warunków ich wykorzystania w produkcji
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Pomimo sceptycznego nastawienia Unii Europejskiej (UE) specjaliści w zakresie nasiennictwa i poszukiwania nowych odmian roślin uprawnych są przekonani, że nowoczesne techniki edycji genomu są przyszłością branży i pozwolą na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest wspieranie rozwoju sektora zyskującego na popularności na całym świecie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Dynamiczny rozwój przemysłu, jak i rolnictwa, zwiększa zagrożenie zanieczyszczenia środowiska zarówno metalami ciężkimi, jak i środkami ochrony roślin (m.in. pestycydami). Zanieczyszczenia te stanowią poważny problemem środowiskowy, który w konsekwencji prowadzi do zagrożenia zdrowia ludzkiego. Metale ciężkie i pestycydy znajdują się na szczycie listy substancji toksycznych dla środowiska zagrażających przyrodzie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Od dłuższego czasu żyjemy coraz szybciej i szybciej. Brakuje nam czasu na odpoczynek, na przygotowanie posiłków w domu. Coraz częściej korzystamy ze śniadań przygotowywanych przez innych, szybkich obiadów w postaci mrożonych gotowców. Tymczasem po cichu dołącza do tych produktów groźna Escherichia coli STEC. Jest ona jak bumerang, wraca w momencie kiedy najmniej się tego spodziewamy. Stwarza zagrożenie pojawiając się w produktach, które do tej pory uważaliśmy za bezpieczne.
Kategoria: Procesy i Technologie
Budowa biznesu odpowiedzialnego społecznie to jeden ze sposobów na osiągnięcie neutralności klimatycznej całego świata. W tym celu należy nie tylko zbadać ślad węglowy przedsiębiorstwa. Warto także przygotować i wdrożyć strategię dekarbonizacji, a także poddać się transparentnej ocenie przez niezależne jednostki, jak CDP.
Kategoria: Opakowania
Wprowadzenie systemu kaucyjnego pozwoli na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska przez odpady szklane i zapewni lepszy surowiec do recyklingu. Aby system ten funkcjonował prawidłowo, musi być powszechnie dostępny, a także zapewniać łatwy zwrot opakowania i odzyskanie kaucji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Kontrolę nad bezpieczeństwem żywności sprawują aktualnie w Polsce 4 instytucje zmagające się z wieloma problemami. To powoduje, że organizacja i funkcjonowanie systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce może budzić obawy o jego skuteczność. Jak działa polski system kontroli bezpieczeństwa żywności?
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes, Prawo Żywnościowe
Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych.
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
Na mocy decyzji Komisji zarejestrowano inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych
Kategoria: Biznes
Zmiany w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii wpłyną na przyznawanie płatności bezpośrednich do konopi włóknistych. Wyjaśniamy, na czym zmiany te będą polegać.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Mołdawska agencja ANSA nakazała wycofanie dwóch partii mieszanki mleka w proszku z prebiotykami dla niemowląt marki Numil wyprodukowanego w Czechach i dystrybuowanego do Mołdawii przez firmę zarejestrowaną w Polsce.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Raport wykazał, że podczas pandemii COVID-19 wiele sektorów gospodarki obniżyło poziom emisji gazów cieplarnianych, natomiast w sektorze rolno-spożywczym poziom emisji utrzymał się na stałym poziomie lub nawet wzrósł. EIT Food zdecydowało się na przeprowadzenie analizy emisji gazów cieplarnianych w przemyśle rolno-spożywczym w Europie Środkowo-Wschodniej. Analiza obejmuje 12 krajów, w tym Polskę.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W maju 2022 r. Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności opublikowała raport dotyczący zafałszowań żywności za lata 2020-2021, który przedstawia wyniki wzmożonych działań nadzorczych. W działaniach tych uwzględniono miód, ryby, przyprawy, oliwę z oliwek i drogie tłuszcze.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...