Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Według europejskich ekspertów technika CRISPR jest niezbędna dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rosnąca globalna populacja, zmiany klimatu…

Pomimo sceptycznego nastawienia Unii Europejskiej (UE) specjaliści w zakresie nasiennictwa i poszukiwania nowych odmian roślin uprawnych są przekonani, że nowoczesne techniki edycji genomu są przyszłością branży i pozwolą na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu wciąż rosnącej światowej populacji oraz zmian klimatycznych. Jak zaznacza prezes hiszpańskiego Narodowego Stowarzyszenia Hodowców Roślin (ANOVE), Antonio Villaroel, te globalne wyzwania „są tuż za rogiem” i konieczne jest „jak najszybsze przystosowanie aktualnych odmian roślin uprawnych do nowych warunków”.

…wojna i pandemia

Villaroel zwraca przy tym uwagę na niepewną sytuację wywołaną wojną w Ukrainie i podkreśla jak istotne jest w tym kontekście zagwarantowanie stabilności rynku nasion na poziomie światowym. „Musimy zapewnić sprawy przepływ i handel nasionami” niezależnie od okoliczności, ponieważ „stanowią podstawę całego łańcucha” żywnościowego. „Bez dostępu do nasion nie ma upraw, a bez upraw – nie m zbiorów”, mówi ekspert. Wywołana przez Rosję wojna, a wcześniej również pandemia COVID-19, „jasno pokazały, że nie możemy brać nieprzerwanej produkcji rolnej i produkcji żywności za pewnik”.

Genomowe „kopiuj-wklej”

W przezwyciężeniu piętrzących się przed przemysłem rolno-spożywczym wyzwań może pomóc technika biologii molekularnej zwana CRISPR, która daje możliwość szybkiej i „wysoce precyzyjnej” modyfikacji roślin. Metoda ta określana jest potocznie jako genomowe „kopiuj-wklej” – dzięki niej zmiany w materiale genetycznym osiągane klasycznymi technikami na przestrzeni wielu pokoleń organizmów można uzyskać w sposób  „znacznie szybszy i dokładniejszy, który pozwala na realizację założonych celów w o połowę krótszym czasie”, wylicza hiszpański ekspert.

Sceptycyzm unijnych instytucji

Prawodawstwo unijne nie sprzyja jednak zastosowaniu innowacyjnej techniki CRISPR. Wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 2018 r. zrównał ją bowiem z metodami służącymi do pozyskiwania organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO), których uprawa w państwach Wspólnoty jest „bardzo mocno ograniczona”. Niezależnie od „nieuzasadnionego demonizowania” GMO Villaroel wskazuje, że CRISPR to odmienna technika, co zresztą zostało jasno zakomunikowane Komisji Europejskiej przez społeczność naukową. Specjaliści mają nadzieję, że instytucje unijne zrewidują swoje stanowisko i dostosują obowiązujące regulacje prawne do wyników najnowszych badań naukowych.

Niezbędne narzędzie w produkcji żywności

Techniki służące do edycji genomu to „narzędzia, na rezygnację z których nie możemy sobie pozwolić”, jeżeli światowe bezpieczeństwo żywnościowe ma zostać zachowane z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju. Jak podsumowuje hiszpański ekspert, wykorzystanie CRISPR w rolnictwie to konieczność, ponieważ stosowane współcześnie odmiany roślin „nie będą użyteczne już za 10-15 lat”.

Źródła:

  1. https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-07/cp180111en.pdf
  2. https://www.efeagro.com/noticia/mejoradores-vegetales-obtentor/?fbclid=IwAR235CDbu98X2Q_SMPghY7DXNv7ZeAum9pg9W_x64T67E4W_5pgslSYHOCM
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.