Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

PLANT-BASED. Powstała Międzynarodowa Grupa Robocza ds. Żywności Roślinnej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest wspieranie rozwoju sektora zyskującego na popularności na całym świecie.

Celem Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Żywności Roślinnej jest wspieranie inicjatyw promujących żywność pochodzenia roślinnego na całym świecie.

PBFC – Plant Based Foods Canada

PBFA – Plant Based Foods Association (US)

EAPF – European Alliance for Plant Based Foods

ENSA – European Plant Based Foods Association

Plant Based Food Alliance UK

China Plant Based Foods Association

Plant Based Foods Industry Association (India)

Jakie są rekomendacje Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Żywności Roślinnej?

  • Wspieranie rolników w przechodzeniu na bardziej zrównoważone praktyki rolnicze i uprawy (np. rośliny wysokobiałkowe) poprzez zapewnianie i/lub przekierowanie zachęt finansowych w celu zmniejszenia ilości gruntów ornych wykorzystywanych do żywienia zwierząt i produkcji zwierzęcej, zamiast wykorzystywania gruntów pod uprawy do bezpośredniego spożycia przez ludzi;
  • Edukowanie obywateli na temat żywności pochodzenia roślinnego poprzez kampanie publiczne; 
  • Zapewnienie, że wymogi dotyczące etykietowania produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego umożliwią konsumentom dokonywanie bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych; 
  • Włączenie żywności pochodzenia roślinnego do zamówień publicznych (np. udostępnienie opcji roślinnych w szkołach, szpitalach itp.), a także w krajowych wytycznych żywieniowych;
  • Korzystanie z zachęt ekonomicznych w celu ułatwienia dostępu do produktów pochodzenia roślinnego; 
  • Przydzielanie funduszy na ukierunkowane badania i innowacje w zakresie żywności pochodzenia roślinnego oraz wspieranie zróżnicowanych upraw przyjaznych dla klimatu i akwakultury roślin zarówno na lądzie, jak i pod wodą;
  • Rozwój środowisk żywnościowych, w których żywność pochodzenia roślinnego przedstawiana jest jako zrównoważony wybór (np. w sklepach detalicznych).

 

Więcej o Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Żywności Roślinnej TUTAJ: https://www.ipbfwg.org/news-and-updates/blog-post-title-two-h53pd 

 

 

Wybierz obszar: Plant-based Prawo żywnościowe

Autor: IGI FOOD LAW Sp. z o.o.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn