PLANT-BASED. Powstała Międzynarodowa Grupa Robocza ds. Żywności Roślinnej
Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest wspieranie rozwoju sektora zyskującego na popularności na całym świecie.
Celem Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Żywności Roślinnej jest wspieranie inicjatyw promujących żywność pochodzenia roślinnego na całym świecie.
PBFC – Plant Based Foods Canada
PBFA – Plant Based Foods Association (US)
EAPF – European Alliance for Plant Based Foods
ENSA – European Plant Based Foods Association
Plant Based Food Alliance UK
China Plant Based Foods Association
Plant Based Foods Industry Association (India)
Jakie są rekomendacje Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Żywności Roślinnej?
- Wspieranie rolników w przechodzeniu na bardziej zrównoważone praktyki rolnicze i uprawy (np. rośliny wysokobiałkowe) poprzez zapewnianie i/lub przekierowanie zachęt finansowych w celu zmniejszenia ilości gruntów ornych wykorzystywanych do żywienia zwierząt i produkcji zwierzęcej, zamiast wykorzystywania gruntów pod uprawy do bezpośredniego spożycia przez ludzi;
- Edukowanie obywateli na temat żywności pochodzenia roślinnego poprzez kampanie publiczne;
- Zapewnienie, że wymogi dotyczące etykietowania produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego umożliwią konsumentom dokonywanie bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych;
- Włączenie żywności pochodzenia roślinnego do zamówień publicznych (np. udostępnienie opcji roślinnych w szkołach, szpitalach itp.), a także w krajowych wytycznych żywieniowych;
- Korzystanie z zachęt ekonomicznych w celu ułatwienia dostępu do produktów pochodzenia roślinnego;
- Przydzielanie funduszy na ukierunkowane badania i innowacje w zakresie żywności pochodzenia roślinnego oraz wspieranie zróżnicowanych upraw przyjaznych dla klimatu i akwakultury roślin zarówno na lądzie, jak i pod wodą;
- Rozwój środowisk żywnościowych, w których żywność pochodzenia roślinnego przedstawiana jest jako zrównoważony wybór (np. w sklepach detalicznych).
Więcej o Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Żywności Roślinnej TUTAJ: https://www.ipbfwg.org/news-and-updates/blog-post-title-two-h53pd
Przeczytaj także
-
27.05.2022
Decyzje organów i urzędowa kontrola. Jak cele EU Zielonego Ładu mogą (powinny?) wpływać na decyzje urzędów i inspekcji?
Czy nakaz wycofania z obrotu powinien uwzględniać to, że żywność będzie zmarnowana?
-
24.05.2022
Zmiana przepisów – jakość handlowa dżemów, konfitur, powideł śliwkowych. Dodatek cukru
13 maja 2022 r. wejdzie w życie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 13 kwietnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych („rozporządzenie ws. jakości handlowej wyrobów dżemowych”).
-
12.05.2022
Zmiany prawne w zakresie transportu i przechowywania produktów rybołówstwa. Higiena żywności.
KE przedstawiła propozycję rozporządzenia zmieniającego Załącznik III Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów rybołówstwa, jaj i niektórych produktów wysokoprzetworzonych oraz zmieniającego