Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WPROWADZENIE
KE przedstawiła propozycję rozporządzenia zmieniającego Załącznik III Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów rybołówstwa, jaj i niektórych produktów wysokoprzetworzonych oraz zmieniającego
Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/624 z dnia 8 lutego 2019 r. dotyczące szczególnych przepisów w dziedzinie przeprowadzania kontroli urzędowych dotyczących produkcji mięsa oraz obszarów produkcyjnych i obszarów przejściowych w odniesieniu do żywych małży zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625.
ZNACZENIE DLA FIRM
Niniejsza inicjatywa zmienia przepisy dotyczące transportu i przechowywania świeżych produktów rybołówstwa (załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004). Pozwala na stosowanie pojemników wypełnionych wodą i lodem oraz technikę „superchłodzenia” przy zachowaniu tego samego wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności podczas transportu i przechowywania. Powyższe potwierdziła pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Nowy akt prawny ma być przyjęty w IV kwartale 2022 roku.
Uwagi do projektu rozporządzenia można zgłaszać do 31 maja pod tym linkiem: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13230-Food-safety-new-requirements-for-transport-and-storage-of-fishery-products_en
Przeczytaj także
Zarządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi został powołany Zespół do spraw roślin zielarskich. Będzie on organem pomocniczym Ministra. Biorąc pod uwagę fakt, że członkiem Zespołu jest między innymi dyrektor...
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Jeśli dodajemy do środka spożywczego witaminę ten fakt musi mieć odzwierciedlenie w jego wykazie składników. Powyższe dotyczy każdej kategorii środków spożywczych bez względu na to, czy podstawą prawną dodania witaminy są przepisy...