Zmiany prawne w zakresie transportu i przechowywania produktów rybołówstwa. Higiena żywności.
WPROWADZENIE
KE przedstawiła propozycję rozporządzenia zmieniającego Załącznik III Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów rybołówstwa, jaj i niektórych produktów wysokoprzetworzonych oraz zmieniającego
Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/624 z dnia 8 lutego 2019 r. dotyczące szczególnych przepisów w dziedzinie przeprowadzania kontroli urzędowych dotyczących produkcji mięsa oraz obszarów produkcyjnych i obszarów przejściowych w odniesieniu do żywych małży zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625.
ZNACZENIE DLA FIRM
Niniejsza inicjatywa zmienia przepisy dotyczące transportu i przechowywania świeżych produktów rybołówstwa (załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004). Pozwala na stosowanie pojemników wypełnionych wodą i lodem oraz technikę „superchłodzenia” przy zachowaniu tego samego wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności podczas transportu i przechowywania. Powyższe potwierdziła pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Nowy akt prawny ma być przyjęty w IV kwartale 2022 roku.
Uwagi do projektu rozporządzenia można zgłaszać do 31 maja pod tym linkiem: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13230-Food-safety-new-requirements-for-transport-and-storage-of-fishery-products_en
Przeczytaj także
-
10.05.2022
Zespół do spraw roślin zielarskich – nowy ministerialny organ. Składniki żywności
Zarządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi został powołany Zespół do spraw roślin zielarskich. Będzie on organem pomocniczym Ministra. Biorąc pod uwagę fakt, że członkiem Zespołu jest między innymi dyrektor...
-
24.03.2022
Wartość odżywcza na froncie. Znaczenie dla stosowania oświadczeń – jakie opcje rozważa KE?
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
-
10.03.2022
Co stanowi nazwę witaminy? Czy trzeba podawać formę chemiczną? Opinia rzecznika TSUE
Jeśli dodajemy do środka spożywczego witaminę ten fakt musi mieć odzwierciedlenie w jego wykazie składników. Powyższe dotyczy każdej kategorii środków spożywczych bez względu na to, czy podstawą prawną dodania witaminy są przepisy...