Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WPROWADZENIE
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W ramach prac prowadzone są 4 badania skierowane do podmiotów branży spożywczej, stowarzyszeń branżowych, organów urzędowej kontroli żywności oraz konsumentów, w których może wziąć udział każda osoba lub firma, zainteresowana przedstawieniem opinii odnośnie planowanych zmian do rozporządzenia 1169/2011.
Celem badania jest zebranie informacji od wszystkich zainteresowanych stron.
Pytania dotyczą kluczowych zmian rozporządzenia 1169/2011:
4 opcje FoP – która ma realne szanse na wprowadzenie?
KE w następujący sposób opisuje rozważane opcje znakowania FoP wraz z odniesieniem do stosowania oświadczeń:
Opcja 1
Podawanie na froncie opakowania informacji o ilości: Tłuszczu, kwasów nasyconych, cukrów, soli oraz energii w odniesieniu do porcji produktu, wraz ze wskazaniem % RWS
Powiązanie z możliwością stosowania oświadczeń: Ustalone będą profile (tj. progi) dla: sodu, kwasów nasyconych, cukrów zawartych w 100 g/ml w danej kategorii żywności.
SKUTEK: oświadczenia można stosować tylko wtedy, gdy produkt spełnia wszystkie 3 profile (w odniesieniu do kategorii, do której należy, np. produkty mleczne).
Opcja 2
Podawanie na froncie opakowania informacji o ilości: Tłuszczu, kwasów nasyconych, cukrów, soli oraz energii w odniesieniu do porcji produktu, wraz ze wskazaniem % RWS oraz z oznaczeniem kolorami (np. tak jak w systemie Traffic Lights)
Możliwość stosowania oświadczeń: oświadczenia można stosować tylko wtedy, gdy:
Opcja 3
Podawanie na froncie opakowania tzw. pozytywnego logo (jak np. obecnie z systemie Keyhole), jeśli produkt spełnia określone kryteria np. ilość tłuszczu, kwasów nasyconych, cukrów, soli, błonnika, zbóż pełnoziarnistych, owoców, warzyw itd. (zależnie od kategorii)
Możliwość stosowania oświadczeń: tylko wtedy, gdy produkt spełnia kryteria i można go oznakować logo.
Opcja 4
Podawanie na froncie opakowania wskaźnika ogólnej wartości żywieniowej produktu (np. litera – np. od A do E + kolor – od zielonego do ciemnopomarańczowego) wyznaczonej poprzez algorytm (bazujący na zawartości np. kwasów nasyconych, cukrów, soli, energii, białka, orzechów, strączkowych, owoców, warzyw, niektórych olejów itd., jak obecnie np. w systemie Nutri-Score)
Możliwość stosowania oświadczeń tylko wtedy, gdy:
Należy podkreślić, że ankieta daje możliwość wskazania preferowanej opcji (z opisanych powyżej) także jako znakowania dobrowolnego, a nie wyłącznie jako nowego obowiązku. Dlatego też każda z powyższych opcji ma wersję a – dobrowolną oraz b – obowiązkową.
Analizując niektóre pytania zawarte w ankietach do badań można odnieść wrażenie, że mają one na celu potwierdzenie zasadności odrzucenia wybranych opcji, które zostaną wskazane jako nieakceptowalne. Przedstawione 4 opcje stanowią tylko pierwszy szkic i na tym etapie rodzą wiele wątpliwości, które utrudniają ich ocenę (np. jakie konkretnie profile zostaną przyjęte lub kto będzie ustalał wielkość porcji i na jakiej zasadzie?).
ZNACZENIE DLA FIRM
Wszystkie wskazane wyżej zmiany rozporządzenia 1169/2011 będą niezwykle ważne dla całej branży, ponieważ w ich efekcie najprawdopodobniej konieczne będzie wprowadzenie zmian w oznakowaniu. Warto już teraz zapoznać się z tym, jakie możliwości rozważa Komisja i śledzić dyskusję na ten temat.
Wypowiedzenie się w ramach badań ankietowych umożliwia przekazanie KE poglądów na temat planowanych zmian, a przede wszystkich potencjalnych konsekwencji dla branży.
Link do badań: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling-and-nutrition/food-information-consumers-legislation/proposal-revision-regulation-fic_en
Przeczytaj także
Jeśli dodajemy do środka spożywczego witaminę ten fakt musi mieć odzwierciedlenie w jego wykazie składników. Powyższe dotyczy każdej kategorii środków spożywczych bez względu na to, czy podstawą prawną dodania witaminy są przepisy...
Trwają prace Komisji Europejskiej (KE) nad zmianami przepisów rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów. Są one związane z realizacją celów strategii „Od pola do stołu” i dotyczą m.in. wspierania konsumentów w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz zapobiegania marnowaniu żywności.
Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji 31 stycznia udostępniony został projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustawy o odpadach (dalej „Projekt ustawy”).