Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Płatności do konopi włóknistych – co się zmieni?

Kategoria: Biznes

Zmiany w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii wpłyną na przyznawanie płatności bezpośrednich do konopi włóknistych. Wyjaśniamy, na czym zmiany te będą polegać.

Zmiany dotyczące akceptowanego poziomu THC

Zgodnie z przepisami unijnymi, które określają ramy prawne dla przyznawania płatności bezpośrednich we wszystkich państwach członkowskich UE, obszary wykorzystywane do produkcji konopi stanowią kwalifikujące się hektary, tylko jeżeli stosowane odmiany zawierają maksymalnie 0,2 proc. tetrahydrokanabinolu (THC).

Od 2023 r. będą obowiązywały nowe przepisy UE, które określają wyższy maksymalny poziom THC, wynoszący 0,3 proc. Oznacza to, że od 2023 r. do wsparcia będą kwalifikowały się wszystkie odmiany konopi o zawartości do 0,3 proc. THC, w tym także konopie odmiany Finola, które zostały wykluczone ze względu na to, że w latach 2019–2020, średnia zawartość THC przekroczyła dopuszczalną obecnie w UE wartość (0,2 proc.).

Pozostałe planowane zmiany – nowe rozporządzenia

Jednocześnie informujemy, że zostały przygotowane 2 projekty rozporządzeń (dostępne na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji: https://legislacja.rcl.gov.pl/), które mają na celu dostosowanie obecnych przepisów do niektórych innych zmian wprowadzonych w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.

Zgodnie z projektowanymi przepisami w 2022 r., w przypadku upraw konopi włóknistych, które prowadzone są po dokonaniu wpisu do rejestru konopi włóknistych będą obowiązywać następujące zasady:

  • Wsparcie będzie przyznawane do powierzchni nie większej niż powierzchnia zawarta w ww. rejestrze.
  • Rolnik będzie zobowiązany do przedłożenia w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, najpóźniej do 1 września 2022 r., specjalnego zaświadczenia z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa o dokonaniu wpisu do rejestru konopi włóknistych, zawierającego m.in. informacje o miejscu i powierzchni działek ewidencyjnych, na których prowadzona jest uprawa.

Zmiany nie dotyczą rolników, którzy uzyskali stosowne zezwolenie na uprawę konopi włóknistych i złożyli je w ARiMR wraz z wnioskiem o przyznanie płatności za 2022 r.

Autor:Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

  • 02.05.2022

    Uprawa maku i konopi włóknistych na nowych zasadach

    7 maja 2022 r. zaczną obowiązywać przepisy, dzięki którym prowadzenie uprawy oraz skupu maku i konopi włóknistych będzie łatwiejsze.

    Czytaj więcej
  • 16.09.2021

    CBD (kannabidiol) jako składnik produktów spożywczych. Analiza prawna

    Produkty żywnościowe zawierające dodatek kannabidiolu to na naszym rodzimym rynku wciąż jeszcze novum, więc kwestie prawne nadal pozostawiają wiele wątpliwości zarówno dla producentów, jak i organów zajmujących się kontrolą żywności. Jednak za granicą możemy obserwować całą gamę wyrobów spożywczych wzbogaconych o, tak popularne ostatnio, CBD, które w przeciwieństwie do THC nie jest w stanie spowodować zatrucia organizmu.

    Czytaj więcej
  • 03.08.2021

    Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD

    W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest  zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.