Firma Fenix Systems z pasją podąża za trendami
Kategoria: Procesy i Technologie
Firma Fenix Systems działa na rynku od roku 2000. Początek naszego wieku to niezwykle dynamiczny rozwój przemysłu, w tym produkcyjnego i przetwórczego.
Kategoria: Procesy i Technologie
Firma Fenix Systems działa na rynku od roku 2000. Początek naszego wieku to niezwykle dynamiczny rozwój przemysłu, w tym produkcyjnego i przetwórczego.
Kategoria: Biznes
Już co piąty konsument w Polsce wybiera roślinne zamienniki produktów zwierzęcych – nowy raport wskazuje, że polski rynek żywności plant-based intensywnie się rozwija. A niemal co 10. nowy produkt z sektora żywności i napojów w Polsce deklarowany jest jako wegański.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis.
Kategoria: Składniki Żywności
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
Wpłaty na Fundusz będą naliczane w wysokości 0,125% wartości produktów rolnych bez podatku od towarów i usług, a do ich uiszczania zostały zobowiązane podmioty prowadzące skup, przechowywanie, obróbkę lub przetwórstwo produktów rolnych
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Kompleksowy jak dotąd system certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000, zostaje dodatkowo rozszerzony w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju w kolejnej 6. wersji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Agenci Gwardii Cywilnej i lokalnego urzędu ds. zdrowia i konsumpcji w Sewilli przejęli 50 000 kg szynek iberyjskich, które znajdowały się w dwóch tajnych magazynach.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że w oparciu o dostępne dane na temat potencjalnego szkodliwego działania katechin zielonej herbaty na wątrobę z interwencyjnych badań klinicznych wynika, że spożycie dawek równych lub wyższych niż 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny dziennie w formie suplementu diety wskazuje na statystycznie istotny wzrost aminotransferaz u przyjmujących je osób w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej, co świadczy o uszkodzeniu wątroby
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Psucie się żywności pozostaje główną przyczyną jej marnotrawstwa, to warunki przetwarzania, transportu i konserwowania żywności nadal wymagają poprawy zgodnie z obecnym postępem technologicznym. Rozwiązaniem może być czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne.
Kategoria: Składniki Żywności
Komisja Europejska zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.
Kategoria:
Niniejsze wydanie zawiera nowy aneks wprowadzający narzędzia do wyznaczania krytycznych punktów kontroli w systemie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Projekt jest częścią wkładu Sekretariatu Kodeksu w obchody 60-lecia Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Decyzję podjęto w związku z "podejrzeniem wystąpienia odłamków szkła".
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W poniższym tekście znajdują się odpowiedzi na pytania pana Artura Wawrzynowskiego, które zostały zadane podczas sesji Q&A wydarzenia FoodFakty Safety Week, które odbyło się 12 czerwca 2023.
Kategoria: Biznes
Prezes UOKiK zobowiązał Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol do zaprzestania nieuczciwych praktyk wobec dostawców mleka.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
Kategoria: Procesy i Technologie
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
Kategoria: Opakowania
W poniższym tekście znajdują się odpowiedzi na pytania pani Magdy Biernat-Kopczyńskiej, które zostały zadane podczas sesji Q&A wydarzenia FoodFakty Safety Week, które odbyło się 12 czerwca 2023.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...