Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czujnik NFC ostrzega o psuciu się żywności w czasie rzeczywistym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Marnowanie żywności i choroby przenoszone przez żywność należą do najważniejszych problemów, z jakimi borykają się obecnie populacje. Przyczynia się to również w dużym stopniu do emisji gazów cieplarnianych i zwiększa koszty ekonomiczne i środowiskowe. Ponieważ psucie się żywności pozostaje główną przyczyną jej marnotrawstwa, to warunki przetwarzania, transportu i konserwowania żywności nadal wymagają poprawy zgodnie z obecnym postępem technologicznym.

Obecne procesy monitorowania są prowadzone w laboratoriach i przy użyciu drogich urządzeń chromatograficznych. Wymagają one nie tylko zbyt wiele czasu, ale także nadmiernych zasobów i wykwalifikowanego personelu. Te metody okazują się więc niestety nieskuteczne w dzisiejszych warunkach.

Czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne

Wyniki badań naukowych opublikowane w Nature Food przedstawiają alternatywę dla tego procesu: nowy, przyjazny dla użytkownika, ekonomiczny i nowoczesny czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne. To miniaturowe urządzenie bezprzewodowe o wymiarach 2 x 2 cm umożliwia pomiar w czasie rzeczywistym, nie wymaga baterii i jest kompatybilne ze smartfonami. Oczekuje się, że będzie wysoce skuteczny, zwłaszcza w produktach wysokobiałkowych, takich jak wołowina, kurczak i ryby.

Badaniami kierowali dr Emin İstif (biologia molekularna i genetyka, Uniwersytet Kadir Has) i doc. Levent Beker (inżynieria mechaniczna, Uniwersytet Koç) przy udziale prof. İskendera Yılgöra i dr Emel Yılgör (Chemia, Uniwersytet Koç), doc. prof. Çağdaş Dağ (biologia molekularna i genetyka, Uniwersytet Koç) oraz prof. Hatice Ceylan Koydemir (Uniwersytet Texas A&M).

Zasada działania czujnika i korzyści dla branży spożywczej

Podczas gdy istniejące rozwiązania koncentrują się na zmianie koloru żywności, to nowe urządzenie po raz pierwszy oferuje pojemnościową metodę pomiaru, a tym samym wykorzystuje technologię komunikacji bliskiego pola (NFC) z komunikacją bez zasilania i bezprzewodową. Autorzy wskazują, że eliminuje to główne wady spotykane w urządzeniach rezystancyjnych, takie jak wrażliwość na wilgoć i nieprawidłowe dane ze względu na odległość.

Wynalazek nie tylko zapewni firmom możliwość obniżenia kosztów, ale także ogromnie pomoże konsumentom. Po szerokiej komercjalizacji urządzenie umożliwi ciągły monitoring półek sklepowych i pozwoli użytkownikom kontrolować świeżość tuż przed zakupem produktu, a nawet przed spożyciem w domu. Ta możliwość analizy psucia się na żądanie za pośrednictwem telefonów komórkowych ostatecznie pomoże zapobiegać marnowaniu żywności i chorobom przenoszonym przez żywność.

Autorzy mają nadzieję, że dzięki swojej opłacalności i dostępności przyczynią się do skuteczniejszej i szybszej walki z globalnym ociepleniem i emisjami gazów cieplarnianych. Kolejnymi krokami będzie skupienie się na zwiększeniu potencjału komercjalizacji produktu w najbliższym czasie.

Źródło: https://phys.org/news/2023-06-wireless-sensor-enables-real-time-spoilage.html

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.