Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 1000 mkw. posadzek Flowfresh w przetwórni ryb Seamor w Szczecinie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Seamor International Ltd. działa na rynku od ponad 25 lat i specjalizuje się w handlu rybami mrożonymi i świeżymi oraz w przetwórstwie rybnym. W ostatnim czasie firma rozbudowała swój zakład produkcyjny, usytuowany przy ul. Granitowej 22 w Szczecinie. W nowej hali, na powierzchni ponad 1000 mkw., zastosowano antybakteryjne poliuretanowo-cementowe posadzki Flowfresh marki Flowcrete, wiodącego eksperta od tej technologii.

Seamor w swojej działalności kieruje się takimi wartościami, jak zdrowie i tradycja. Firma oferuje wysokiej jakości ryby świeże, mrożone, wędzone, a także owoce morza, przy czym 99% z nich to gatunki dziko żyjące, niehodowlane, czyli nie poddawane działaniu środków farmakologicznych czy dodatków paszowych. Spółka stosuje wyłącznie naturalną technologię wędzenia opartą na tradycyjnej metodzie solankowania i wędzenia naturalnymi zrębkami z drewna bukowego, z wykluczeniem sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy smakowo-zapachowych czy płynnych koncentratów dymu.

W zakładzie produkcyjnym Seamor został wdrożony system HACCP oraz międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności IFS. Firma wytwarza w nim głównie ryby wędzone, takie, jak: makrela, śledź, łosoś, tuńczyk, trewal, karmazyn, węgorz, sieja, halibut, grenadier, dorsz, plamiak, krewetki, w zależności od rodzajów ryb w różnych postaciach, m.in. jako tusze, ryby całe, filety, kawałki, paski, szaszłyki oraz polędwice.

W związku z rozwojem działalności firma Seamor rozbudowała w ostatnim czasie przetwórnię ryb. W nowej hali, na powierzchni ponad 1000 mkw., wykonano specjalistyczną, antybakteryjną posadzkę żywiczną Flowfresh SR, przeznaczoną do stosowania w przemyśle spożywczym, w strefach mokrych. W pomieszczeniach produkcyjnych inwestor zdecydował się na system posadzkowy w kolorze ochry, natomiast w korytarzach komunikacyjnych – w kolorze czerwonym.

Flowfresh SR to system sprawdzony w kilkuset realizacjach w zakładach rybnych na całym świecie. Ta nowoczesna posadzka jest wykonywana na bazie żywic poliuretanowych oraz starannie dobranych kruszyw i cementów. Zawiera Polygiene® – antybakteryjny dodatek na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na jej powierzchni nawet o 99%, a dodatek piasku kwarcowego nadaje jej właściwości przeciwpoślizgowe, aby zapobiegać poślizgnięciom i upadkom poruszających się po niej osób.

Do zastosowania posadzek Flowfresh w naszej nowej hali produkcyjnej przekonała nas lista referencyjna obiektów z naszej branży oraz prestiżowy certyfikat organizacji HACCP International. Zależało nam na systemie, który będzie trwały i wytrzymały w intensywnych warunkach eksploatacji typowych dla przetwórstwa rybnego, a przy tym łatwy do utrzymania w czystości. Wykonana w naszej przetwórni bezspoinowa posadzka żywiczna, zintegrowana z systemem odwodnienia punktowego oraz szczelnie połączona z cokołami na styku ze ścianami warstwowymi, dobrze spełnia swoją funkcję” – powiedział Paweł Wręga, wiceprezes firmy Seamor International Ltd.

Typowe obciążenia dla posadzek w zakładach rybnych stanowią: natężony ruch wózków służących do transportu produktów oraz ruch pieszy, kontakt z substancjami organicznymi, w tym naturalnymi tłuszczami zwierzęcymi, oraz intensywne metody czyszczenia przy zastosowaniu ciepłej wody lub pary wodnej pod ciśnieniem. Posadzki Flowfresh SR w zakładzie przetwórstwa ryb firmy Seamor zostały wykonane w grubości 6 mm, która zapewnia wytrzymałość mechaniczną, chemiczną i termiczną odpowiednią do warunków panujących w tego typu przedsiębiorstwach.

Generalnym wykonawcą inwestycji polegającej na rozbudowie przetwórni ryb Seamor w Szczecinie była firma PTB NICKEL Sp. z o.o. Oddział Zachodniopomorski. Za aplikację posadzek żywicznych Flowfresh SR odpowiadała firma CHEMEX SYSTEM Sp. z o.o. Sp.k. z Piły, autoryzowany wykonawca Flowcrete.

Autor: TREMCO CPG POLAND SP. Z O.O.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.