Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czyste mikrobiologicznie posadzki żywiczne z dodatkiem Polygiene® – na czym polega mechanizm ich działania?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W branży spożywczej, zwłaszcza w tych pomieszczeniach, w których bezpośrednio produkuje się, czy przetwarza artykuły żywieniowe, kluczowe jest zachowanie najwyższego poziomu higieny. Stosowane w tego typu obiektach materiały wykończeniowe, m.in. posadzki, mają wpływ na poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego zarówno produktów wytwarzanych w obiekcie, jak i pracowników. Aby dobrze pełniły swoją funkcję, powinny być łatwe w czyszczeniu oraz trwałe i wytrzymałe, czyli starannie dobrane tak, aby ich właściwości w zakresie odporności mechanicznej, termicznej oraz chemicznej odpowiadały warunkom użytkowania.

Z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności, korzystne jest stosowanie specjalistycznych systemów posadzkowych, stworzonych z myślą o branżach wymagających zachowania wyjątkowego poziomu higieny. Przykładem tego typu rozwiązań są czyste mikrobiologicznie, bezspoinowe posadzki poliuretanowo-cementowe z grupy Flowfresh marki Flowcrete, z antybakteryjnym dodatkiem Polygiene®.

Posadzki Flowfresh powstają na bazie żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów. Są bezspoinowe, co oznacza brak trudnych do domycia fug i minimalną ilość podziałów na powierzchni posadzki. Mogą one być zintegrowane z cokołami na styku posadzki ze ścianą oraz uszczelnione na połączeniach z elementami odwodnienia, co ułatwia szybkie pozbywanie się płynnych zanieczyszczeń z powierzchni posadzki oraz utrzymanie jej w czystości.

Przy grubości rzędu 6–9 mm posadzki z grupy Flowfresh mają wysoką wytrzymałość na obciążenia użytkowe, takie, jak uszkodzenia mechaniczne związane z intensywnym ruchem ludzi i pojazdów. Do tego są odporne na ujemne oraz dodatnie temperatury (nawet powyżej +100oC dla grubości 9 mm) stosowane w procesach produkcyjnych oraz tzw. szok termiczny, który występuje w czasie mycia posadzki ciepłą wodą lub parą wodną pod ciśnieniem. Kolejną ważną cechą tej technologii jest odporność chemiczna – zarówno na detergenty i środki czyszczące, standardowo stosowane w branży spożywczej, jak i składniki oraz substancje wykorzystywane w produkcji żywności, np. kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas octowy, cukry, oleje i inne tłuszcze organiczne.

Antybakteryjne systemy posadzkowe Flowfresh zawierają innowacyjny, przeciwdrobnoustrojowy dodatek Polygiene®, wykorzystujący technologię jonów srebra. Srebro to naturalny składnik o działaniu antybakteryjnym, skuteczny w powstrzymywaniu rozwoju mikroorganizmów – bakterii, grzybów, glonów czy pleśni. Zawarty w systemach posadzkowych Flowfresh dodatek Polygiene® hamuje rozwój nawet 99,9% drobnoustrojów na powierzchni posadzki. Jest wbudowany w matrycę posadzki, dzięki czemu gwarantuje szybką i skuteczną ochronę antybakteryjną przez cały cykl jej życia. Pozostaje aktywny przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Pomaga utrzymać w zakładach produkujących żywność i napoje najwyższy poziom higieny oraz stanowi uzupełnienie stosowanych w nich procesów mycia i czyszczenia.

Skuteczność antybakteryjna posadzek Flowfresh została potwierdzona zgodnie ze standardem ISO 22196. Otrzymały one także certyfikat organizacji HACCP International, który stanowi potwierdzenie, że spełniają one najwyższe standardy w zakresie bezpieczeństwa żywności i mogą być stosowane w zakładach przemysłu spożywczego na całym świecie.

Na czym polega mechanizm działania dodatku Polygiene®?

 

1.  Dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra jest równomiernie rozłożony w posadzce i pozostaje aktywny niezależnie od stopnia jej zużycia.

2.  Jony srebra migrują w kierunku powierzchni posadzki i wchodzą w kontakt z drobnoustrojami.

3.  Jony srebra przenikają do drobnoustrojów i hamują ich procesy namnażania.

Jak działa Polygiene®?

Polygiene® wiąże się ze ścianami komórek mikroorganizmów zaburzając ich wzrost. Jony srebra ingerują w wytwarzanie enzymów przez te komórki, powstrzymując produkowanie przez nie energii. W efekcie dochodzi do przerwania łańcuchów DNA komórek drobnoustrojów, co zapobiega ich namnażaniu.

Trwała ochrona antybakteryjna, którą zapewniają posadzki Flowfresh, wynika z tego, że nawet, gdy bakterie znajdą się na ich powierzchni, nie są w stanie przetrwać. O ile środki dezynfekcyjne działają po kilku sekundach i zazwyczaj utrzymują się przez kilka godzin, to dodatek przeciwdrobnoustrojowy Polygiene® działa po kilku minutach i pozostaje aktywny przez cały cykl życia systemu posadzkowego. Redukuje on 80% mikroorganizmów na powierzchni posadzki w ciągu 15 minut, a po dwóch godzinach osiąga skuteczność w tym zakresie na poziomie 99,9%.

Posadzki o skutecznym działaniu antybakteryjnym

Dodatek Polygiene® został przebadany pod kątem jego efektywności w blokowaniu rozwoju najczęściej spotykanych mikroorganizmów, również tych, które stanowią największe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności. Dzięki wykorzystaniu tej technologii systemy posadzkowe z grupy Flowfresh skutecznie ograniczają namnażanie się m.in. bakterii Salmonelli, Escherichia Coli, Campylobacter, Listerii czy gronkowca złocistego.

Jest to o tyle ważne, że, jak wskazuje Raport „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2020 roku”, przygotowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy oraz Główny Inspektorat Sanitarny, w Polsce nadal występują przypadki zakażeń i zatruć pokarmowych wywołanych przez bakterie, których źródłem może być żywność. W 2020 roku odnotowano m.in. salmonellozy, czyli bakteryjne zatrucia pokarmowe u 5300 osób [1] oraz 66 zakażeń biegunkotwórczą bakterią Escherichia Coli [2]. 

Ze względu na najwyższe wymagania higieniczne w przemyśle spożywczym, poza przyjętymi w zakładzie procesami czyszczenia, warto stosować materiały wykończeniowe, takie jak bezspoinowe posadzki żywiczne Flowfresh z dodatkiem Polygiene®, które zapewniają skuteczne działanie antybakteryjne niezależnie od tych procesów i równolegle z nimi.

Źródła

[1] Raport „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2020 roku”, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy oraz Główny Inspektorat Sanitarny, Departament Przeciwepidemiczny i Ochrony Sanitarnej Granic, Warszawa 2021, str. 4

[2] Raport „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2020 roku”, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy oraz Główny Inspektorat Sanitarny, Departament Przeciwepidemiczny i Ochrony Sanitarnej Granic, Warszawa 2021, str. 13

Więcej: www.flowcrete.pl


 


 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Procesy i Technologie

Autor:TREMCO CPG POLAND SP. Z O.O.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.