Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Posadzka czysta mikrobiologicznie w zakładzie przetwórstwa spożywczego - Flowcrete - odpowiedzi na pytania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

  1. Co to jest Polygiene® i na ile jest skuteczne?

Polygiene® to innowacyjny dodatek na bazie jonów srebra, zawarty w czystych mikrobiologicznie posadzkach z grupy Flowfresh marki Flowcrete, który redukuje ilość mikroorganizmów na powierzchni posadzki nawet o 99,99%.

  1. Czy Polygiene® jest bezpieczne?

Tak, ten dodatek jest całkowicie bezpieczny. Opiera się na technologii jonów srebra, znanej i wykorzystywanej od wieków, bez jakichkolwiek szkodliwych efektów ubocznych. Polygiene® jest stosowane w obiektach medycznych, przy produkcji żywności oraz napojów.

  1. Na czym polega różnica między działaniem antybakteryjnym a działaniem przeciwdrobnoustrojowym?

Działanie przeciwdrobnoustrojowe oznacza powstrzymywanie rozwoju i wyeliminowanie szkodliwych mikroorganizmów, takich jak bakterie, grzyby i pleśnie. Natomiast określenie antybakteryjny ma węższe znaczenie i odnosi się do ograniczania namnażania się bakterii.

  1. Czy Polygiene® zostało starannie przebadane?

Tak, Polygiene® zostało przebadane zgodnie ze standardami ISO. Ponadto stałe testy w ramach kontroli jakości oraz badania wpływu na środowisko są prowadzone przez firmę Polygiene® oraz CPG Europe, producenta i dostawcę czystych mikrobiologicznie posadzek Flowfresh marki Flowcrete, zawierających ten dodatek.

  1. Przez jaki czas Polygiene® pozostaje aktywne? Czy ten dodatek ma określony czas działania? Czy zależy od liczby myć posadzki? Czy wypłukuje się i może mieć wpływ na jakość powstających ścieków?

Polygiene® jest skuteczne przez cały czas użytkowania produktu, do którego jest dodawane. W przypadku czystych mikrobiologicznie posadzek poliuretanowo-cementowych Flowfresh dodatek jest wbudowany w matrycę posadzki, a więc nie wyciera się, nie zużywa i nie wypłukuje z czasem. Nie wpływa również w żaden sposób na skład chemiczny i jakość ścieków powstających w czasie mycia posadzki.

  1. Czy dodatek Polygiene® wpływa na wygląd posadzki, w której się znajduje?

Nie, nie da się zobaczyć, ani wyczuć zapachu Polygiene® w materiałach, w których ten dodatek się znajduje. Dotyczy to także czystych mikrobiologicznie posadzek żywicznych Flowfresh.

  1. Czy materiały z dodatkiem Polygiene® mogą być poddawane recyklingowi?

Tak, oczywiście, materiały zawierające Polygiene® mogą być ponownie wykorzystywane w ramach recyklingu.

  1. Czy dodatek Polygiene® skutecznie eliminuje z powierzchni posadzki również antybiotykooporne bakterie?

Tak, Polygiene® ma potwierdzoną skuteczność działania na antybiotykooporne bakterie, takie, jak bakteria Staphylococcus aureus [MRSA] i bakteria Enterococcus [VRE] odporna na wankomycynę.

  1. Czy Polygiene® może zastąpić regularne czyszczenie posadzki?

Polygiene® stanowi uzupełnienie reżimu sanitarnego utrzymywanego w zakładzie i chroni powierzchnię posadzki w czasie pomiędzy regularnymi cyklami mycia i czyszczenia. Warto podkreślić, że ten dodatek nie zastępuje reżimu sanitarnego, ale go uzupełnia i wzmacnia jego efekty.

  1. Skąd wiadomo, czy dany produkt zawiera Polygiene®?

Oryginalne produkty Flowcrete z grupy Flowfresh, zawierające Polygiene®, są oznakowane logo Polygiene®.

  1. Czy jakość posadzek może wpłynąć na koszt mycia i dezynfekcji?

Tak, zdecydowanie jakość posadzki może mieć wpływ na koszty utrzymania jej w czystości. W przypadku posadzki o nierównej, porowatej, mocno chropowatej powierzchni, aby ją skutecznie wyczyścić, konieczne jest zastosowanie większej ilości detergentów, a następnie wody do ich spłukiwania oraz włożenie więcej energii w szorowanie mechaniczne.

Nie przeprowadzono badań, które pozwoliłyby oszacować różnicę w kosztach mycia i czyszczenia. Z pewnością jednak wszelkie błędy wykonawcze, takie, jak niewłaściwie wykonane lub niewłaściwie zabezpieczone dylatacje konstrukcyjne lub przeciwskurczowe oraz połączenia z systemem odwodnienia, czy też niewłaściwie wyprofilowane w podłożu spadki lub cokoły mogą nie tylko zwiększać koszty mycia, ale także prowadzić do degradacji posadzki. Z tego powodu tak istotne jest, aby wykonywaniem posadzek żywicznych zajmowali się autoryzowani wykonawcy, czyli firmy, które mają wiedzę i doświadczenie w prawidłowej aplikacji systemów na bazie żywic syntetycznych, wzbogaconych różnego rodzaju dodatkami.

  1. Jaka jest żywotność czystych mikrobiologicznie posadzek poliuretanowo-cementowych Flowfresh z dodatkiem Polygiene® i od czego ona zależy?

Żywotność posadzek Flowfresh w zakładach produkcji żywności i napojów wynosi ponad 10 lat. Najstarsze realizacje w tego typu obiektach w Polsce pochodzą z 2006 roku, co oznacza, że funkcjonują nawet 15–16 lat. Należy przy tym podkreślić, że żywotność posadzki nie jest równoznaczna z gwarancją.

Zależy ona od warunków użytkowania oraz kultury technicznej w danym zakładzie. Dla długości życia posadzek kluczowe jest odpowiednie dobranie materiałów i technologii w oparciu o szczegółowy wywiad. Jedynie na podstawie informacji od inwestora dotyczących przewidywanych obciążeń użytkowych, związanych m.in. z temperaturą w czasie procesów produkcyjnych, z intensywnością ruchu ludzi i pojazdów, z ustawieniem drgających maszyn, z substancjami wykorzystywanymi przy produkcji, które mogą mieć niszczący wpływ na posadzkę, ze stosowanymi metodami czyszczenia itp., możliwe jest zaproponowanie odpowiedniego rozwiązania posadzkowego, które będzie w stanie sprostać wymagającym warunkom użytkowania w długim czasie. Najczęściej skrócenie długości życia posadzki wynika z poszukiwania najtańszego rozwiązania kosztem jakości.

  1. Czy istnieje system dla istniejących już posadzek?

Tak, co do zasady jest możliwość wykonania posadzek poliuretanowo-cementowych z grupy Flowfresh na istniejących posadzkach. Jest to jednak bardzo złożony, rozległy temat. Każda sytuacja na budowie wymaga kontaktu w producentem i dostawcą posadzek żywicznych, a także ich wykonawcą, dokładnego wywiadu i oględzin na miejscu. Wykonanie posadzki żywicznej będzie dobrym rozwiązaniem o ile błąd nie tkwi w istniejącej posadzce. Dla przykładu, zniszczona posadzka betonowa nie zawsze jest możliwa do uratowania poprzez wykonanie na niej warstwy wierzchniej z posadzki żywicznej. Aby uzyskać trwałą posadzkę, wszelkie błędy, takie jak np. brak izolacji wodnej, podłoże niedostatecznej jakości itp. należy naprawić przed aplikacją nowego systemu posadzkowego.

  1. W jaki sposób posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh z dodatkiem Polygiene® zostały zwalidowane w stosunku do standardowej posadzki?

Czyste mikrobiologicznie posadzki Flowfresh, zawierające przeciwdrobnoustrojowy dodatek Polygiene®, zostały stworzone w wyniku współpracy działu badawczo-rozwojowego producenta posadzek marki Flowcrete, CPG Europe, oraz firmy Polygiene®. Ich właściwości w zakresie ograniczania namnażania się mikroorganizmów zostały potwierdzone zgodnie ze standardem ISO 22196, dotyczącym mierzenia aktywności antybakteryjnej powierzchni nieporowatych.

  1. Czy do mycia tego typu czystych mikrobiologicznie posadzek należy stosować specjalne środki chemiczne, w specjalnych stężeniach?

Program mycia posadzek znajdujących się w zakładzie produkcyjnym powinien być dobrany przez profesjonalne firmy sprzątające, przy uwzględnieniu specyficznych warunków użytkowania oraz występujących zagrożeń, na bazie standardowych środków myjących. Uwaga ta dotyczy także stężeń detergentów wykorzystywanych do czyszczenia posadzek.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor:TREMCO CPG POLAND SP. Z O.O.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.