Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Codex Alimentarius – nowy aneks dot. ogólnych zasad higieny żywności

Kategoria:

Zbiór norm żywnościowych i związanych z nimi tekstów przyjętych przez Komisję Codex Alimentarius jest znany jako Codex Alimentarius. Ukazała się właśnie aktualizacja „Ogólnych zasad higieny żywności (CXC 1-1969)”.

Dokument przedstawia ogólne zasady, które powinny być zrozumiałe i przestrzegane przez podmioty działające na rynku spożywczym na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego i które stanowią podstawę dla właściwych organów do nadzorowania bezpieczeństwa i przydatności żywności.

Niniejsze wydanie zawiera nowy aneks wprowadzający narzędzia do wyznaczania krytycznych punktów kontroli w systemie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).

W 2022 r. Sekretariat Kodeksu rozpoczął prace nad przeglądem formatowania i układu tekstów Kodeksu w celu zapewnienia spójności, spełnienia standardów FAO i międzynarodowych standardów wydawniczych oraz zwiększenia czytelności. Cyfrowy identyfikator obiektu (DOI) został również dodany do publikowanych standardów, zapewniając unikalne odniesienie, które może wspierać śledzenie i cytowanie każdego tekstu. Projekt jest częścią wkładu Sekretariatu Kodeksu w obchody 60-lecia Komisji Kodeksu Żywnościowego.

Jenny Scott, wieloletnia delegatka Komitetu ds. Higieny Żywności Kodeksu pracowała nad rewizją Ogólnych Zasad Higieny Żywności (GPFH) poniżej omawia niektóre zmiany w kodeksie

- Jakie zmiany zostały wprowadzone do tekstu?

Jedną ze zmian w zmienionym GPFH było przeniesienie informacji o systemie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) z załącznika do głównej części dokumentu oraz podzielenie dokumentu na dwie części – jedną dotyczącą dobrych praktyk higienicznych (GHPs ) i drugą dotyczącą HACCP.

Zmieniony tekst wyraźnie określa osiem ogólnych zasad dotyczących bezpieczeństwa i przydatności żywności oraz zawiera dyskusję mającą na celu wyjaśnienie związku między GHP a HACCP.

GPFH został zaktualizowany, aby uwzględnić nowoczesne koncepcje, których nie uwzględniono w starszych wersjach, w tym rolę GHP, które wymagają dodatkowej uwagi, ponieważ mają większy wpływ na bezpieczeństwo żywności; znaczenie zarządzania alergenami pokarmowymi jako elementu praktyk bezpieczeństwa żywności; oraz rozwój kultury bezpieczeństwa żywności, która ma fundamentalne znaczenie dla pomyślnego funkcjonowania systemu higieny żywności.

W tekście podkreślono również, że podmioty działające na rynku spożywczym (PPPS) muszą być świadome zagrożeń, które mogą mieć wpływ na ich żywność, oraz zawiera wskazówki, w jaki sposób podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, które mogą nie mieć wiedzy specjalistycznej do przeprowadzenia analizy zagrożeń, mogą uzyskać informacje na temat zagrożeń i odpowiedniego bezpieczeństwa żywności praktyki ze źródeł zewnętrznych. W zmienionym tekście podkreślono również znaczenie walidacji środków kontroli, w szczególności limitów krytycznych.

- Dlaczego wprowadzono zmiany i w czym one pomogą?

Zmiany zostały wprowadzone, ponieważ uznano, że od czasu ostatniej aktualizacji GPFH wiele się nauczyliśmy o środkach kontroli niezbędnych do zapewnienia bezpieczeństwa i przydatności żywności. Kwestie związane z bezpieczeństwem żywności i ich podstawowe przyczyny uwydatniły znaczenie niektórych GHP dla bezpieczeństwa żywności (tj. takich, które wymagają dodatkowej uwagi), jak również znaczenie walidacji limitów krytycznych i planu HACCP. Ciągłe wycofywanie produktów z powodu nieumyślnej obecności alergenu, którego nie ma na etykiecie żywności, również wskazało na potrzebę położenia nacisku na zarządzanie alergenami.

- Jakie jest Twoje pierwsze wrażenie na temat standardu w jego nowym układzie i projekcie?

Zmieniony tekst jest ładnie ułożony w sposób, który sprawia, że dokument jest bardzo łatwy do odczytania. Zastosowanie koloru i pogrubienia, umieszczenie głównych nagłówków sekcji w kolumnie po lewej stronie tekstu oraz użycie kolorowych linii jako separatorów wyróżnia sekcje, ułatwia lokalizowanie informacji i zwiększa czytelność dokumentu.

 

Zapoznaj się z pełną treścią nowego opracowania Codex Alimentarius - GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE (CXC 1-1969)

Źródło: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day-2022/wfsd-news/news-details/en/c/1641746/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.