Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2023 – Normy dla żywności ratują życie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2023 r. zwróci uwagę na standardy żywności. Choroby przenoszone przez żywność dotykają co roku 1 na 10 osób na całym świecie, a normy żywnościowe pomagają nam zapewnić, że to, co jemy, jest bezpieczne.

Piąty Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (WFSD) obchodzony 7 czerwca 2023 r. ma zwrócić uwagę i zainspirować do działań pomagających zapobiegać zagrożeniom związanym z żywnością, wykrywać je i zarządzać nimi, przyczyniając się do bezpieczeństwa żywnościowego, zdrowia ludzi, dobrobytu gospodarczego, produkcji rolnej, dostępu do rynku, turystyki i zrównoważonego rozwoju. 

Konsekwencje zdrowotne niebezpiecznej żywności

Istnieje ponad 200 czynników, które mogą być przenoszone przez żywność i powodować choroby. Większość ludzi kojarzy choroby przenoszone przez żywność z ostrymi chorobami jelit (biegunka i wymioty), ale istnieje wiele innych niepożądanych skutków zdrowotnych, które mogą wystąpić.   

Podczas webinaru, który odbył się 6 czerwca eksperci WHO mówili o konsekwencjach zdrowotnych powodowanych przez niebezpieczną żywność. Istotne zagrożenia obejmują bakterie, wirusy, pasożyty, a także chemikalia i toksyny. Podczas webinaru dowiedzieliśmy się również, w jaki sposób WHO szacuje obciążenie zdrowotne chorobami przenoszonymi przez żywność poprzez obliczenie całkowitej liczby zachorowań, zgonów i lat życia skorygowanych o niepełnosprawność (DALY).

Tematyka webinarów obejmowała:

  • standardy bezpieczeństwa żywności, bezpieczeństwo żywności w sytuacjach kryzysowych o zasięgu międzynarodowym, wzbogacanie żywności i sposoby szacowania obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność;
  • aktualizacje dotyczące Globalnej strategii WHO dotyczącej bezpieczeństwa żywności;
  • oraz wydanie nowej publikacji WHO na temat sekwencjonowania całego genomu.

Dr Maria Neira, Assistant Director-General, WHO mówi o World Food Safety Day 2023:

 


foodfakty przyłączają się do obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2023

W 2023 r. po raz trzeci ze wsparciem biura WFSD (World Food Safety Day) mamy zaszczyt zaproponować naszą polską inicjatywę i przyłączyć się do światowych obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO.

W tym roku dodatkowo świętować będziemy wspólnie z Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski - Jubileusz 60-lecia Codex Alimentarius.

Oficjalne hasło przewodnie obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnosci na 2023 rok to: „NORMY DLA ŻYWNOŚCI RATUJĄ ŻYCIE".


Źródło:

https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2023

https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/06/06/default-calendar/webinar-health-consequences-of-unsafe-food

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.