Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

SYSTEM VACCP - AUTENTYCZNOŚĆ ŻYWNOŚCI I OCENA PODATNOŚCI NA OSZUSTWA W BRANŻY SPOŻYWCZEJ

Data: 06.12.2018 Miejsce: POZNAŃ
Czas trwania: 7 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest ugruntowanie wiedzy na temat problematyki związanej z autentycznością żywności oraz zdobycie umiejętności w zakresie przeprowadzenia oceny podatności na oszustwa w łańcuchu dostaw żywności.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do:
· osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach branży spożywczej
· kierowników, pracowników działu kontroli jakości
· kierowników i pracowników odpowiedzialnych za zakupy w firmie;
· członków zespołu HACCP odpowiedzialnych za projektowanie i nadzór nad standardami BRC, IFS Food, FSSC 22000;
· osób zainteresowanych poszerzeniem wiedzy i nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem doskonaleniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w aspekcie autentyczności żywności

Program

1. Wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniem i oszustwom oraz gwarantowania autentyczności żywności
• BRC v.7
• IFS FOOD v. 6.1
• FSSC 22000
2. Zafałszowania żywności
• Definicje i rodzaje zafałszowań
• Historia zafałszowań
• Najczęściej fałszowane produkty żywnościowe
• Odpowiedzialność administracyjna za fałszowanie żywności
• Informacje zawarte w decyzjach administracyjnych dotyczące zafałszowania
3. Znaczenie identyfikowalności w nadzorowaniu niezgodności
• Istota identyfikowalności w łańcuchu żywnościowym
• Identyfikacja czynników wpływających na skuteczność systemu identyfikowalności
• Identyfikacja działań oraz danych, które można wykorzystać do oceny skuteczności systemu identyfikowalności
• Określenie wskaźników skuteczności systemu identyfikowalności
4. Autentyczność produktu

• Kryteria autentyczności
• Metody badania autentyczności produktów żywnościowych
• Najczęstsze pytania audytowe w zakresie autentyczności – jak na nie odpowiadać?
• Jak kontrolować dostawców w zakresie autentyczności żywności?
5. Ocena podatności na oszustwa związane z żywnością
• Jak przeprowadzić ocenę ryzyka łańcucha dostaw surowców do produkcji żywności i jak zidentyfikować obszary o znacznej podatności na zagrożenia
• Metody oceny podatności – m.in. wykorzystanie metodologii VACCP
• Analiza „food fraud” na wybranych przykładach

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego (plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia-i-audyty/harmonogram-szkolen/ )

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn