Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 22.11.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zdobycie oraz doskonalenie wiedzy na temat prawnych aspektów tworzenia oraz prezentacji
żywności o charakterze prozdrowotnym (żywności wzbogaconej, suplementów diety, FSMP, produktów do kontroli
masy ciała). Omawiane zagadnienia będą ilustrowane licznymi przykładami z rynku.
Szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działów jakości oraz właścicieli firm, które sprzedają lub
planują sprzedawać żywność prozdrowotną, a także wszystkich osób zainteresowanych prezentowaną tematyką.
1. Kategorie żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Podział żywności o właściwościach prozdrowotnych (żywność wzbogacona, suplement diety, żywność
specjalnego przeznaczenia medycznego, środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała)
• Istotne różnice pomiędzy kategoriami (na przykładach)
• Problemy praktyczne związane z prawidłową kwalifikacją żywności „prozdrowotnej”
• Przegląd przepisów regulujących poszczególne rodzaje żywności „prozdrowotnej”
2. Skład żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Zasady wzbogacania żywności (różnych kategorii)
• Maksymalne i minimalne ilości witamin oraz składników mineralnych
• Składniki roślinne – które mogą być składnikiem żywności?
• Problematyka „novel food” (nowa żywność i nowe składniki żywności)
3. Oznakowanie żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Najważniejsze różnice w oznakowaniu poszczególnych kategorii żywności
• Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne vs oświadczenia medyczne
• Bazy dozwolonych oświadczeń (w tym tzw. lista „pending”)
• Warunki stosowania oświadczeń
4. Reklama żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Zasady formułowania treści o charakterze reklamowym
• Komunikaty problemowe, np. „naturalny”, „zdrowy”, „bez konserwantów”, „bez GMO”, „na odchudzanie”, „na
przeziębienie”, „przeciwwirusowy” – analiza przykładów z rynku
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-113_JB_Zywnosc-prozdrowotna-%E2%80%93-sklad-oznakowanie-reklama-_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły