Mięso pod lupą Inspekcji Handlowej
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka)...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka)...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności
Spirulina to handlowa nazwa cyjanobakterii, dostępnych w sprzedaży zazwyczaj w postaci proszku. Jest ona tradycyjnie spożywana w wielu krajach – samodzielnie, jako składnik środków spożywczych lub suplement diety, który ma...
Kategoria: Biznes
Według danych pochodzących z opublikowanego (30.11) przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.” w 2016 r. chowem i hodowlą krów zajmowało się 267 tys. gospodarstw. Oznacza to zmniejszenie...
Kategoria: Biznes
Aktualnie ceny jaj konsumpcyjnych i przemysłowych utrzymują się na wysokim poziomie, czemu sprzyja zarówno popyt krajowy, jak i silny popyt zagraniczny. W czwartym tygodniu listopada br. (20-26.11) indeks cen jaj Banku BGŻ BNP Paribas...
Kategoria: Składniki Żywności
Naukowcy z Uniwersytetu Cornell odkryli, iż spożywanie kofeiny obniża poziom odczuwania przez konsumentów smaku słodkiego...
Kategoria: Biznes
Spółka itelligence, platynowy partner SAP, dostawca innowacyjnych rozwiązań IT, rozpoczęła wdrożenie pakietu oprogramowania biznesowego nowej generacji SAP S/4HANA w Mosso Kewpie Poland Sp. z o.o. Wdrożenie zostało...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
31 października 2017 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1981 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do warunków dotyczących temperatury podczas transportu mięsa...
Kategoria: Biznes
Ceny pszenicy na południu rosną bardziej niż w pozostałych regionach kraju oraz W ciągu trzech lat spadła liczba gospodarstw uprawiających zboża podstawowe, wzrosła zaś w przypadku gospodarstw nastawionych na produkcję kukurydzy...
Kategoria: Biznes
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej...
Kategoria: Składniki Żywności
Kaki, inaczej persymona to aromatyczny, słodki owoc, który jednak nie jest zbyt popularny. Wiele osób, prawdopodobnie, po prostu nie wie czym jest, jak się go je oraz, że zawiera cenne składniki odżywcze....
Kategoria: Biznes
Wzrost tegorocznych zbiorów jabłek w Chinach oraz większe ilości surowca trafiające do zakładów przetwórczych przyczyniają się do zwiększenia produkcji zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ)...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Trwają dalsze prace nad ustawą dotyczącą oznakowania produktów wolnych od GMO. W październiku 2017 r. pozyskano stanowiska zgłoszone w ramach konsultacji publicznych i uzgodnień międzyresortowych...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (22.11-05.12.2017)
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Porównanie sytuacji pozostałości pestycydów na rynkach polskim, brytyjskim oraz amarykańskim opracowane na podstawie raportów PRiF, USDA oraz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - InHort za rok 2015/2016...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 10 listopada ukazały się dwie decyzje wykonawcze Komisji UE dopuszczające dwa nowe składniki żywności: beta-glukany z drożdży oraz wyciąg bogaty w taksyfolinę...
Kategoria: Biznes
Żyjmy dłużej – w zdrowiu i dobrej kondycji - to temat III Narodowego Kongresu Żywieniowego organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie w dniach 26-27 stycznia 2018 r. Serdecznie zapraszamy!
Kategoria: Biznes
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Stabilne ceny skupu mięsa kurcząt brojlerów; Podaż mleka w Unii Europejskiej odbudowuje się; Większa produkcja OMP, serów i masła...
Kategoria: Biznes
Sześć czołowych firm z branży spożywczej potwierdziło dziś, że są skłonne do wprowadzenia systemu sygnalizacji świetlnej (Traffic Lights Labelling System) znakowania wartości odżywczej produktów spożywczych...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych opublikował w ostatnim czasie następujące decyzje dotyczące zafałszowania produktów...
Kategoria: Składniki Żywności
Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? „Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia...
Kategoria: Biznes
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Wysoki import soi do Chin - analiza ekspertów; Powierzchnia zasiewów rzepaku - UE stabilnie, wysoki wzrost na Ukrainie; Zapasy jabłek w krajach Unii - szacunki ekspertów