Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych opublikował w ostatnim czasie następujące decyzje dotyczące zafałszowania produktów:

- Pierogi z mięsem - w przypadku wyrobu garmażeryjnego: pieroów z mięsem podano w niewłaściwy sposób wykaz składników tj. pominięto w nim składnik alergenny – gorczycę.

- Krokiety z mięsem – w przypadku wyrobu garmażeryjnego: krokietów z mięsem podano nieprawidłową nazwę składnika złożonego w wykazie składników, tj. masy jajowej zamiast proszku piekarniczego oraz pominięto składnik alergenny - mąkę sojową w wykazie składnika złożonego. Ponadto w oznakowaniu zamieszczono informację wprowadzającą konsumenta w błąd, tj. wskazano, że produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka (łącznie z laktozą), soi, podczas gdy do produkcji użyto proszek z jaj, mleko i mąkę sojową.

- Bobaski kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona wędzona parzona z dodaną wodą MAP - w przypadku produktu: parówki – użyto określenia „bobaski” w nazwie, które sugeruje że jest to produkt odpowiedni dla dzieci ze względu na swój skład, natomiast w rzeczywistości zawierał on stabilizator: trifosforany E451, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy E261, substancję żelującą: E407a oraz barwnik koszenilę E120.

W ocenie GIJHARS, wszystkie powyższe uchybienia stanowiły naruszenie art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt. 10 lit. c) ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

 Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn