Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyrok WSA w Gdańsku w przedmiocie zakazu wprowadzania do obrotu mięsa (sygn. akt II SA/Gd 383/17)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Niezwykle interesujące rozstrzygnięcie wydał w sierpniu Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku (sygn. akt II SA/Gd 383/17), wyrok z dnia 2 sierpnia 2017 r. Sąd stwierdził m.in. że jeżeli wskutek zaniechań podmiotu działającego na rynku spożywczym – np. producenta, nie jest możliwa identyfikacja konkretnej partii niebezpiecznej żywności, należy usunąć z obrotu całą potencjalnie szkodliwą żywność. WSA podniósł, że reguły prawodawstwa wspólnotowego mają na celu zapewnienie bezpiecznych i zdrowych pasz i żywności oraz ochronę zdrowia publicznego a sankcje przewidziane za naruszenia norm prawa paszowego i żywnościowego mają być skuteczne, proporcjonalne i odstraszające. Sąd wskazał, iż

„(…) nieprawidłowe prowadzenie dokumentacji przez pracowników obciąża skarżącą i nie może zwolnić jej od odpowiedzialności za naruszenie wymogów wynikających we wskazanych przepisów. Każda partia towaru powinna być precyzyjnie oznakowana, aby można stwierdzić jej pochodzenie. Wymóg ten dotyczy wszystkich etapów produkcji. Zupełną ignorancję w tym zakresie obrazuje towar znaleziony w kontenerze, który nie był w ogóle oznakowany, a z tego powodu w całości musiał zostać uznany za niebezpieczny”.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.