Nowa żywność
Dnia 24 lipca 2017 r. Komisja wydała decyzję wykonawczą (UE) 2017/1387 zezwalającą na wprowadzenie do obrotu preparatu enzymatycznego oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus niger jako nowego składnika żywności na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Zgodnie z decyzją:
- zezwala się na wprowadzanie do obrotu w Unii preparatu enzymatycznego oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus niger, zgodnego ze specyfikacją w załączniku I do decyzji, jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety przeznaczonych dla ogólnej populacji osób dorosłych w maksymalnej dawce określonej w załączniku II do decyzji,
- preparat enzymatyczny oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus niger dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środków spożywczych jako „oligopeptydaza prolilowa”;
Adresatem decyzji jest DSM Nutritional Products Ltd. z siedzibą w Szwajcarii. Decyzja wchodzi w życie z chwilą notyfikacji adresatowi.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
04.09.2017
Chronione nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne
Rejestr Chronionych Nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wzbogacił się w ostatnim czasie o nazwę "Kiełbasa biała parzona wielkopolska", która została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
-
31.08.2017
Odmowa udzielenia zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych
Na podstawie rozporządzeń Komisji (UE) 2017/1200 oraz 2017/1201 z dnia 5 lipca 2017 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka...