Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dnia 24 lipca 2017 r. Komisja wydała decyzję wykonawczą (UE) 2017/1387 zezwalającą na wprowadzenie do obrotu preparatu enzymatycznego oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus niger jako nowego składnika żywności na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Zgodnie z decyzją:
Adresatem decyzji jest DSM Nutritional Products Ltd. z siedzibą w Szwajcarii. Decyzja wchodzi w życie z chwilą notyfikacji adresatowi.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Rejestr Chronionych Nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wzbogacił się w ostatnim czasie o nazwę "Kiełbasa biała parzona wielkopolska", która została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Na podstawie rozporządzeń Komisji (UE) 2017/1200 oraz 2017/1201 z dnia 5 lipca 2017 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka...