Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Chronione nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rejestr Chronionych Nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wzbogacił się w ostatnim czasie o nazwę "Kiełbasa biała parzona wielkopolska", która została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1222 z dnia 26 czerwca 2017 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Kiełbasa biała parzona wielkopolska ChOG" weszło w życie 27 lipca 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.

Zgodnie z rozporządzeniem nazwa „Kiełbasa biała parzona wielkopolska” (ChOG) zostaje zarejestrowana. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.2 Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.), kraj pochodzenia – Polska.

W rejestrze tym, z dniem 27 lipca 2017 r., zarejestrowano także nazwę „Malatya Kayısısı” jako Chronioną Nazwę Pochodzenia. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.6 Owoce, warzywa i zboża lub przetworzone, kraj pochodzenia - Turcja.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.