Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rejestr Chronionych Nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wzbogacił się w ostatnim czasie o nazwę "Kiełbasa biała parzona wielkopolska", która została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1222 z dnia 26 czerwca 2017 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Kiełbasa biała parzona wielkopolska ChOG" weszło w życie 27 lipca 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Zgodnie z rozporządzeniem nazwa „Kiełbasa biała parzona wielkopolska” (ChOG) zostaje zarejestrowana. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.2 Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.), kraj pochodzenia – Polska.
W rejestrze tym, z dniem 27 lipca 2017 r., zarejestrowano także nazwę „Malatya Kayısısı” jako Chronioną Nazwę Pochodzenia. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.6 Owoce, warzywa i zboża lub przetworzone, kraj pochodzenia - Turcja.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Na podstawie rozporządzeń Komisji (UE) 2017/1200 oraz 2017/1201 z dnia 5 lipca 2017 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka...
28 lipca 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1237 z dnia 7 lipca 2017 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu cyjanowodoru w nieprzetworzonych...