Bezpieczeństwo żywności - zmiana załącznika rozporządzenia nr 1881/2006
28 lipca 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1237 z dnia 7 lipca 2017 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu cyjanowodoru w nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestkach moreli wprowadzanych do obrotu i przeznaczonych dla konsumentów końcowych.
Na podstawie rozporządzenia:
- ustanawia się najwyższy dopuszczalny poziom cyjanowodoru (cyjanku) w nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestkach moreli wprowadzanych do obrotu i przeznaczonych dla konsumentów końcowych (NDP wynosi 20,0 µg/kg dla skopoloaminy);
- podmiot gospodarczy, który wprowadza do obrotu nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone dla konsumentów końcowych, dostarcza na wniosek właściwego organu dowody na to, że produkt wprowadzany do obrotu spełnia wymogi dotyczące najwyższego dopuszczalnego poziomu.
Rozporządzenie ma zastosowanie od daty wejścia w życie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
24.08.2017
Zmiana Załącznika II rozporządzenia nr 1333/2008 ws. dodatków do żywności
14 lipca 2017 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1270 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania węglanu potasu (E 501) w owocach i...
-
21.08.2017
Decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w zakresie zafałszowania
W ostatnim czasie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał następujące decyzje w zakresie zafałszowania środków spożywczych...