Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnim czasie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał następujące decyzje w zakresie zafałszowania środków spożywczych:
- „Parówki z Szynką” kiełbasa wieprzowa homogenizowana wędzona parzona z dodaną wodą
Podczas kontroli stwierdzono zaniżenie masy netto wyrobu w stosunku do wartości podanej na opakowaniu. Powyższe zostało uznane przez Organ jako naruszające art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit c) ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
- „Bobaski” kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona wędzona parzona z dodaną wodą
Organ uznał, iż użycie określenia „bobaski” w nazwie produktu sugeruje, że jest to produkt odpowiedni dla dzieci ze względu na swój skład, natomiast w rzeczywistości zawiera on stabilizator: trifosforany E451, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy E261, substancję żelującą: E407a oraz barwnik koszenilę E120.
Powyższe działanie uznane zostało za naruszające art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit. c) ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Panel ekspertów EFSA opublikował w dniu 27 lipca br. opinię naukową w zakresie alkaloidów pirolizydynowych obecnych w herbacie, naparach ziołowych i suplementach diety. Alkaloidy pirolizydynowe są naturalnymi substancjami toksycznymi...
Z dniem 26 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1203 z dnia 5 lipca 2017 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady...