Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w zakresie zafałszowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał następujące decyzje w zakresie zafałszowania środków spożywczych:

- „Parówki z Szynką” kiełbasa wieprzowa homogenizowana wędzona parzona z dodaną wodą

Podczas kontroli stwierdzono zaniżenie masy netto wyrobu w stosunku do wartości podanej na opakowaniu. Powyższe zostało uznane przez Organ jako naruszające art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit c) ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;

- „Bobaski” kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona wędzona parzona z dodaną wodą

Organ uznał, iż użycie określenia „bobaski” w nazwie produktu sugeruje, że jest to produkt odpowiedni dla dzieci ze względu na swój skład, natomiast w rzeczywistości zawiera on stabilizator: trifosforany E451, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy E261, substancję żelującą: E407a oraz barwnik koszenilę E120.

Powyższe działanie uznane zostało za naruszające art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit. c) ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.