Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe źródła krzemu oraz wapnia w suplementach

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Z dniem 26 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1203 z dnia 5 lipca 2017 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w  odniesieniu do  krzemu organicznego (monometylosilanetriolu) i soli wapniowych  fosforylowanych oligosacharydów  (POs-Ca®) dodawanych do żywności i stosowanych w produkcji suplementów diety.

Jak wskazano w preambule tego aktu, Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął pozytywną opinię naukową w sprawie bezpieczeństwa krzemu organicznego (monometylosilanetriolu) jako nowego składnika żywności do stosowania jako źródło krzemu w suplementach diety oraz biodostępności kwasu ortokrzemowego ze źródła, uznając, że stosowanie tego składnika w suplementach diety nie budzi obaw co do bezpieczeństwa jako źródło krzemu, o ile spełnione zostaną pewne warunki. Uwzględniając pozytywną opinię Urzędu, krzem organiczny (monometylosilanetriol) powinien zatem zostać włączony do wykazu znajdującego się w załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych.

Podobnie, w przypadku soli wapniowych fosforylowanych oligosacharydów (POs-Ca®) jako źródła wapnia, EFSA przyjęła pozytywną opinię naukową, z której wynika, że dodawanie do żywności soli wapniowych fosforylowanych oligosacharydów (POs-Ca®) i ich stosowanie w suplementach diety nie budzi obaw co do bezpieczeństwa jako źródło wapnia, pod warunkiem, że spełnione zostaną pewne warunki. Wobec czego, rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1203  zmienia wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety, poprzez dodane następujących substancji:

  • krzemu: „krzem organiczny monometylosilanetriol”,
  • wapnia: „sole wapniowe fosforylowanych oligosacharydów”.

Należy zauważyć jednak, że nowododane źródła krzemu i wapnia stanowią nowe składniki żywności, wobec czego możliwość ich stosowania wymaga zachowania procedur z Rozporządzenia 258/97 dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Suplementy diety

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.