Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska opublikowała z dniem 13 lipca 2017 r. zawiadomienie (nr C(2017) 4864 final), dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Celem zawiadomienia jest pomoc przedsiębiorstwom i organom krajowym w stosowaniu nowych wymogów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 dotyczących oznaczania obecności niektórych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji (art. 9 ust.1 lit. c) i załącznik II do rozporządzenia).
Zawiadomienie zawiera m.in. następujące wytyczne co do znakowania alergenów:
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Z początkiem lipca weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie...
13 lipca 2017 r. opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2017/1281 zezwalającą na wprowadzenie do obrotu L-ergotioneiny (rodzaj aminokwasu) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.