Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
13 lipca 2017 r. opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2017/1281 zezwalającą na wprowadzenie do obrotu L-ergotioneiny (rodzaj aminokwasu) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Z wnioskiem o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu w Unii syntetycznej L-ergotioneiny, jako nowego składnika żywności, jeszcze w 2013 r. zwróciło do właściwych organów we Francji przedsiębiorstwo Tetrahedron. Po dokonaniu oceny wstępnej jak i dodatkowej oceny L-ergotioneiny jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97, pod koniec 2016 r. EFSA wydała opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa L-ergotioneiny jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 („Scientific Opinion on the safety of L-ergothioneine as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97”). EFSA uznała, że L-ergotioneina jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.
Wobec czego, w ocenie Komisji opinia ta dała wystarczające podstawy do stwierdzenia, że w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania L-ergotioneina spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
Stosowanie L-ergotioneiny winno być dopuszczone bez naruszenia przepisów dyrektywy 2002/46/WE w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych.
Zgodnie z treścią omawianej decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2017/1281, zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii L-ergotioneiny zgodnej ze specyfikacją w załączniku I tej decyzji, jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety przeznaczonych dla ogółu ludności, z wyłączeniem niemowląt, małych dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących piersią, w suplementach żywnościowych określonych w dyrektywie 2002/46/WE, w ilości 30 mg/dzień dla ogółu ludności (z wyłączeniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią) oraz 20 mg/dzień dla dzieci w wieku powyżej 3 lat.
Co ważne, niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Tetrahedron, nie można więc na jej podstawie wywodzić praw dla stosowania tego składnika wobec innych podmiotów.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Od 1 lipca weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1142 z dnia 27 czerwca 2017 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Przeprowadzone kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa "ciemnego", kiełbas o różnym...