Urzędowa kontrola żywności
Od 1 lipca weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1142 z dnia 27 czerwca 2017 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt, podlegających zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych przywozu.
Zgodnie z rozporządzeniem zwiększa się poziom kontroli w odniesieniu do:
- przesyłek winogron suszonych pochodzących z Turcji i Iranu, papryki (Capsicum spp.) ze Sri Lanki, orzeszków ziemnych i produktów pochodnych z Senegalu oraz ziaren sezamu z Nigerii i Sudanu;
- moreli suszonych pochodzących z Turcji.
- Zmniejsza się poziom kontroli w odniesieniu do:
- grochu w strąkach pochodzącego z Kenii oraz Brassica oleracea („brokułu chińskiego”) pochodzącego z Chin ;
- bakłażana pochodzącego z Kambodży i enzymów pochodzących z Indii. Rozporządzenie ma zastosowanie od daty wejścia w życie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
20.07.2017
Przepisy wprowadzające ustawę o PIBŻ
Równolegle do prac nad ustawą o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności trwają prace nad ustawą: przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Projektowana ustawa stanowi...
-
08.06.2017
Decyzje IJHARS w sprawie zafałszowania żywności na rynku produktów mięsnych
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...