Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa kontrola żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Od 1 lipca weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1142 z dnia 27 czerwca 2017 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt, podlegających zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych przywozu.

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem zwiększa się poziom kontroli w odniesieniu do:

  • przesyłek winogron suszonych pochodzących z Turcji i Iranu, papryki (Capsicum spp.) ze Sri Lanki, orzeszków ziemnych i produktów pochodnych z Senegalu oraz ziaren sezamu z Nigerii i Sudanu;
  • moreli suszonych pochodzących z Turcji.
  • Zmniejsza się poziom kontroli w odniesieniu do:
  • grochu w strąkach pochodzącego z Kenii oraz Brassica oleracea („brokułu chińskiego”) pochodzącego z Chin ;
  • bakłażana pochodzącego z Kambodży i enzymów pochodzących z Indii. Rozporządzenie ma zastosowanie od daty wejścia w życie.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.