Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzje IJHARS w sprawie zafałszowania żywności na rynku produktów mięsnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu niepożądanych składników, a organy urzędowej kontroli żywności tym bardziej kładą nacisk na kontrolę jakości tego rodzaju produktów. Jak wynika z informacji przekazywanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ciągle jednak dochodzi do wprowadzania konsumenta w błąd, głównie poprzez zafałszowania składów produktów mięsnych. Warto wskazać decyzje co do zafałszowania, podjęte przez IJHARS w ostatnim czasie, które dotyczyły m.in.:

  • wykazania w badaniach laboratoryjnych obecności dodatku do żywności: karagenu niedeklarowanego w wykazie składników kiełbasy parówkowej;
  • obecności surowca wołowego w kiełbasie wieprzowej, podczas gdy wykaz składników nie zawierał informacji o obecności tego rodzaju mięsa;
  • obecności surowca drobiowego niedeklarowanego w wykazie składników kiełbasy wieprzowej zwyczajnej, ponadto wykaz składników na etykiecie nie odpowiadał rzeczywistym składnikom użytym do produkcji - pomięto m.in. białko i tłuszcz wieprzowy a także nie wskazano osłonki - jelita wieprzowego;
  • obecności azotanów i azotynów niedeklarowanych w wykazie składników kiełbasy wieprzowej oraz ponownie pominięcia osłonki - jelito wieprzowe.

Ww. decyzje powinny stanowić istotne wytyczne dla producentów produktów mięsnych czy innych podmiotów wprowadzających do obrotu środki spożywcze.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.