Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje IJHARS w sprawie zafałszowania żywności na rynku produktów mięsnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu niepożądanych składników, a organy urzędowej kontroli żywności tym bardziej kładą nacisk na kontrolę jakości tego rodzaju produktów. Jak wynika z informacji przekazywanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ciągle jednak dochodzi do wprowadzania konsumenta w błąd, głównie poprzez zafałszowania składów produktów mięsnych. Warto wskazać decyzje co do zafałszowania, podjęte przez IJHARS w ostatnim czasie, które dotyczyły m.in.:

  • wykazania w badaniach laboratoryjnych obecności dodatku do żywności: karagenu niedeklarowanego w wykazie składników kiełbasy parówkowej;
  • obecności surowca wołowego w kiełbasie wieprzowej, podczas gdy wykaz składników nie zawierał informacji o obecności tego rodzaju mięsa;
  • obecności surowca drobiowego niedeklarowanego w wykazie składników kiełbasy wieprzowej zwyczajnej, ponadto wykaz składników na etykiecie nie odpowiadał rzeczywistym składnikom użytym do produkcji - pomięto m.in. białko i tłuszcz wieprzowy a także nie wskazano osłonki - jelita wieprzowego;
  • obecności azotanów i azotynów niedeklarowanych w wykazie składników kiełbasy wieprzowej oraz ponownie pominięcia osłonki - jelito wieprzowe.

Ww. decyzje powinny stanowić istotne wytyczne dla producentów produktów mięsnych czy innych podmiotów wprowadzających do obrotu środki spożywcze.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn