Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu niepożądanych składników, a organy urzędowej kontroli żywności tym bardziej kładą nacisk na kontrolę jakości tego rodzaju produktów. Jak wynika z informacji przekazywanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ciągle jednak dochodzi do wprowadzania konsumenta w błąd, głównie poprzez zafałszowania składów produktów mięsnych. Warto wskazać decyzje co do zafałszowania, podjęte przez IJHARS w ostatnim czasie, które dotyczyły m.in.:
Ww. decyzje powinny stanowić istotne wytyczne dla producentów produktów mięsnych czy innych podmiotów wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie...
Polecane produkty