Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Uzasadnienie do interesującego wyroku NSA (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie sądu wojewódzkiego i zgodził się z poglądem, iż skarżący wprowadził do obrotu produkt zafałszowany podając nazwę niezgodną z prawdą tj. „(…) szynka konserwowa wieprzowa (wędlina grubo rozdrobniona parzona)", gdyż w składzie oprócz mięśni szynki zastosowano skórki wieprzowe oraz mięso wieprzowe kl. III, podczas gdy deklarowana jakość wyrobu o nazwie "szynka konserwowa wieprzowa wędlina grubo rozdrobniona parzona" winna być zgodna z Kartą Produktu (…) dla szynki konserwowej wieprzowej. Z ww. dokumentu wynika, że jest to wyrób "wykonany z mięśni szynki wieprzowej bez tłuszczu”. Badania laboratoryjne wykazały natomiast, że do produkcji przedmiotowego wyrobu użyto mięśni szynki odbłonionych, mięsa wieprzowego klasy III oraz skórek wieprzowych – konsument został zatem wprowadzony w błąd co do charakteru i składu produktu. Utrzymanie wyroku WSA stanowi kolejną ważną wytyczną zarówno dla praktyki administracyjnej jak i dla producentów żywności, którzy winni wprowadzać do obrotu produkty mięsne o właściwej jakości handlowej, bez cech zafałszowania.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.