Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie sądu wojewódzkiego i zgodził się z poglądem, iż skarżący wprowadził do obrotu produkt zafałszowany podając nazwę niezgodną z prawdą tj. „(…) szynka konserwowa wieprzowa (wędlina grubo rozdrobniona parzona)", gdyż w składzie oprócz mięśni szynki zastosowano skórki wieprzowe oraz mięso wieprzowe kl. III, podczas gdy deklarowana jakość wyrobu o nazwie "szynka konserwowa wieprzowa wędlina grubo rozdrobniona parzona" winna być zgodna z Kartą Produktu (…) dla szynki konserwowej wieprzowej. Z ww. dokumentu wynika, że jest to wyrób "wykonany z mięśni szynki wieprzowej bez tłuszczu”. Badania laboratoryjne wykazały natomiast, że do produkcji przedmiotowego wyrobu użyto mięśni szynki odbłonionych, mięsa wieprzowego klasy III oraz skórek wieprzowych – konsument został zatem wprowadzony w błąd co do charakteru i składu produktu. Utrzymanie wyroku WSA stanowi kolejną ważną wytyczną zarówno dla praktyki administracyjnej jak i dla producentów żywności, którzy winni wprowadzać do obrotu produkty mięsne o właściwej jakości handlowej, bez cech zafałszowania.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
Komisja Europejska przedstawiła w marcu br. sprawozdanie dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach napojów alkoholowych.
Polecane produkty