Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Uzasadnienie do interesującego wyroku NSA (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie sądu wojewódzkiego i zgodził się z poglądem, iż skarżący wprowadził do obrotu produkt zafałszowany podając nazwę niezgodną z prawdą tj. „(…) szynka konserwowa wieprzowa (wędlina grubo rozdrobniona parzona)", gdyż w składzie oprócz mięśni szynki zastosowano skórki wieprzowe oraz mięso wieprzowe kl. III, podczas gdy deklarowana jakość wyrobu o nazwie "szynka konserwowa wieprzowa wędlina grubo rozdrobniona parzona" winna być zgodna z Kartą Produktu (…) dla szynki konserwowej wieprzowej. Z ww. dokumentu wynika, że jest to wyrób "wykonany z mięśni szynki wieprzowej bez tłuszczu”. Badania laboratoryjne wykazały natomiast, że do produkcji przedmiotowego wyrobu użyto mięśni szynki odbłonionych, mięsa wieprzowego klasy III oraz skórek wieprzowych – konsument został zatem wprowadzony w błąd co do charakteru i składu produktu. Utrzymanie wyroku WSA stanowi kolejną ważną wytyczną zarówno dla praktyki administracyjnej jak i dla producentów żywności, którzy winni wprowadzać do obrotu produkty mięsne o właściwej jakości handlowej, bez cech zafałszowania.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.