Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Równolegle do prac nad ustawą o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności trwają prace nad ustawą: przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Projektowana ustawa stanowi kompatybilny projekt w stosunku do projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności.
Biorąc pod uwagę obszar nadzoru i zakres zadań, które będzie wykonywać Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności niezbędne jest dokonanie adekwatnych zmian w obowiązujących przepisach regulujących zasady działania oraz nakładających obowiązki na służby kontrolne działające obecnie w obszarze żywności. Zmiany wprowadzane projektowaną ustawą będą dotyczyły ponad trzydziestu ustaw. Podstawowe zmiany wprowadzane projektowaną ustawą mają na celu wskazanie właściwości organów PIBŻ w odniesieniu do zadań realizowanych obecnie przez Inspekcje podlegające konsolidacji. Przyjęto przy tym zasadę, aby w przypadku większości zadań wskazać jako organ nadzoru powiatowego inspektora bezpieczeństwa żywności.
W czerwcu 2017 r. projekt został skierowany do Sejmu (opinia Biura Legislacji i konsultacje). Obecnie projekt skierowano do I czytania na posiedzeniu Sejmu.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W ostatnim czasie opublikowano uzasadnienie do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 10 marca 2017 r. ze skargi kasacyjnej od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 7 listopada 2014 r.
W ostatnim czasie opublikowano kolejną decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS), jaką wydał organ w sprawie zafałszowania produktu. Decyzja dotyczyła śmietany termizowanej...
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...