Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnim czasie opublikowano kolejną decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS), jaką wydał organ w sprawie zafałszowania produktu (znak: KO.8230.4.10.2016). Decyzja dotyczyła śmietany termizowanej 18%, której data minimalnej trwałości została wydłużona o 2 dni, w stosunku do badań przechowalniczych, jakimi dysponował producent.
GIJHARS uznał, że powyższy zabieg stanowi o zafałszowaniu produktu, o czym mowa w art. 3 pkt 10 lit. c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych: „artykuł rolno-spożywczy zafałszowany - produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany, w tym zmiany dotyczące oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych, w szczególności jeżeli: (…)
Organ uznał także, że podanie niewłaściwej daty minimalnej trwałości należy zakwalifikować jako naruszenie art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, który stanowi: „Informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności: a) co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji;(…)”.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Od dnia 11 lipca 2017 r. wchodzi w życie i ma zastosowanie rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1091 z dnia 10 kwietnia 2017 r. zmieniające załącznik do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013...
Od 1 czerwca br. weszło w życie i ma zastosowanie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/892 z dnia 13 marca 2017 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013...