Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzja Głównego Inspektora Jakości Handlowej w sprawie zafałszowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie opublikowano kolejną decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS), jaką wydał organ w sprawie zafałszowania produktu (znak: KO.8230.4.10.2016). Decyzja dotyczyła śmietany termizowanej 18%, której data minimalnej trwałości została wydłużona o 2 dni, w stosunku do badań przechowalniczych, jakimi dysponował producent.

GIJHARS uznał, że powyższy zabieg stanowi o zafałszowaniu produktu, o czym mowa w art. 3 pkt 10 lit. c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych: „artykuł rolno-spożywczy zafałszowany - produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany, w tym zmiany dotyczące oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych, w szczególności jeżeli: (…)

  1. c) w oznakowaniu podano niezgodne z prawdą dane w zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, zawartości netto lub klasy jakości handlowej;”.

Organ uznał także, że podanie niewłaściwej daty minimalnej trwałości należy zakwalifikować jako naruszenie art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, który stanowi: „Informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności: a) co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji;(…)”.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.