Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe rozporządzenie delegowane w sprawie substancji, które można dodawać do produktów zbożowych przetworzonych, żywności dla dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Od dnia 11 lipca 2017 r. wchodzi w życie i ma zastosowanie rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1091 z dnia 10 kwietnia 2017 r. zmieniające załącznik do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do wykazu substancji, które można dodawać do produktów zbożowych przetworzonych, żywności dla dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

 

Na podstawie niniejszego rozporządzenia:

  • dopuszcza się stosowanie biologicznej soli wapniowych fosforylowanych oligosacharydów (POs-Ca®) jako źródła wapnia dodawanego w celach odżywczych do żywności, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • określa się szczegółowo warunki stosowania ww. substancji,
  • zgodnie z opinią EFSA stosowanie tej substancji w określonych kategoriach żywności nie budzi obaw co do bezpieczeństwa, przy spełnieniu odpowiednich warunków. Ta substancja może stanowić jedno z głównych źródeł ogólnego średniego dziennego spożycia wapnia;
  • włącza się łączeniu diglicynian żelaza(II) jako źródło żelaza w produktach zbożowych przetworzonych i żywności dla dzieci. Zgodnie z opinią EFSA jego użycie dla ogółu ludności, suplementach diety i środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, nie budzi obaw co do bezpieczeństwa.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.