Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnim czasie opublikowano uzasadnienie do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 10 marca 2017 r. ze skargi kasacyjnej od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 7 listopada 2014 r. (sygn. akt VI SA/Wa 1206/14), w sprawie ze skargi na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej.
Sprawa dotyczyła wprowadzania do obrotu mieszanki przyprawowej uniwersalnej, na której etykiecie umieszczono wizerunek pomidora i papryki, opatrzony informacją "najlepsze składniki", podczas gdy żadne z przedstawionych warzyw nie było obecne w mieszance.
NSA, uznając takie oznakowanie jako wprowadzające konsumenta w błąd co do składu produktu, w uzasadnieniu wskazał następujące:
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W ostatnim czasie opublikowano kolejną decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS), jaką wydał organ w sprawie zafałszowania produktu. Decyzja dotyczyła śmietany termizowanej...
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...