Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki kontroli IJHARS za I kwartał 2017 roku

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Przeprowadzone kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa "ciemnego", kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek, drinków gotowych do spożycia.

 

W zakresie oznakowania stwierdzono m.in. następujące uchybienia:

1) nazwy i rodzaju produktu:

  • stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. "Chleb podlaski", "chleb królewski"), uniemożliwiającej konsumentowi określenie charakteru i właściwości pieczywa (np. mieszane, pszenne, żytnie);
  • stosowanie nazwy pieczywa nieadekwatnej do składu; brak nazwy (kategorii) napoju spirytusowego zgodnie z rozporządzeniem nr 110/2008 ws. napojów spirytusowych;
  • stosowanie dwóch różnych nazw (kategorii) np. "likier", "wódka";

2) składu produktu:

  • brak wskazania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. mięsa oddzielonego mechanicznie, soli, dodatków, substancji alergennych) przy jednoczesnym wskazaniu składników, których nie użyto do produkcji (np. sezamu, cukru, mięsa, sera feta, dodatków),
  • podanie składników bez zachowania malejącej kolejności wg ich masy,
  • nieprawidłowe/niepełne nazwy składników, np. brak wskazania źródła alergenów (np. "mąka" zamiast "mąka pszenna")
  • brak wyróżnienia substancji alergennych,
  • podanie informacji "bez konserwantów", "bez dodatków", "bez ulepszaczy", "domowa receptura", podczas gdy produkt zawiera dodatki i błonnik pszenny, wpływający na strukturę wyrobu,

3) szczególne właściwości:

  • podanie na etykiecie pieczywa informacji "nie zawiera syntetycznych barwników" podczas gdy zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do chleba (oprócz chleba słodowego) nie można dodawać barwników.

Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia, metod wytwarzania oraz nieczytelnego oznakowania.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.