Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyniki kontroli IJHARS za I kwartał 2017 roku

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Przeprowadzone kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa "ciemnego", kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek, drinków gotowych do spożycia.

 

W zakresie oznakowania stwierdzono m.in. następujące uchybienia:

1) nazwy i rodzaju produktu:

  • stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. "Chleb podlaski", "chleb królewski"), uniemożliwiającej konsumentowi określenie charakteru i właściwości pieczywa (np. mieszane, pszenne, żytnie);
  • stosowanie nazwy pieczywa nieadekwatnej do składu; brak nazwy (kategorii) napoju spirytusowego zgodnie z rozporządzeniem nr 110/2008 ws. napojów spirytusowych;
  • stosowanie dwóch różnych nazw (kategorii) np. "likier", "wódka";

2) składu produktu:

  • brak wskazania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. mięsa oddzielonego mechanicznie, soli, dodatków, substancji alergennych) przy jednoczesnym wskazaniu składników, których nie użyto do produkcji (np. sezamu, cukru, mięsa, sera feta, dodatków),
  • podanie składników bez zachowania malejącej kolejności wg ich masy,
  • nieprawidłowe/niepełne nazwy składników, np. brak wskazania źródła alergenów (np. "mąka" zamiast "mąka pszenna")
  • brak wyróżnienia substancji alergennych,
  • podanie informacji "bez konserwantów", "bez dodatków", "bez ulepszaczy", "domowa receptura", podczas gdy produkt zawiera dodatki i błonnik pszenny, wpływający na strukturę wyrobu,

3) szczególne właściwości:

  • podanie na etykiecie pieczywa informacji "nie zawiera syntetycznych barwników" podczas gdy zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do chleba (oprócz chleba słodowego) nie można dodawać barwników.

Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia, metod wytwarzania oraz nieczytelnego oznakowania.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.