Wyniki kontroli IJHARS za I kwartał 2017 roku
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Przeprowadzone kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa "ciemnego", kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek, drinków gotowych do spożycia.
W zakresie oznakowania stwierdzono m.in. następujące uchybienia:
1) nazwy i rodzaju produktu:
- stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. "Chleb podlaski", "chleb królewski"), uniemożliwiającej konsumentowi określenie charakteru i właściwości pieczywa (np. mieszane, pszenne, żytnie);
- stosowanie nazwy pieczywa nieadekwatnej do składu; brak nazwy (kategorii) napoju spirytusowego zgodnie z rozporządzeniem nr 110/2008 ws. napojów spirytusowych;
- stosowanie dwóch różnych nazw (kategorii) np. "likier", "wódka";
2) składu produktu:
- brak wskazania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. mięsa oddzielonego mechanicznie, soli, dodatków, substancji alergennych) przy jednoczesnym wskazaniu składników, których nie użyto do produkcji (np. sezamu, cukru, mięsa, sera feta, dodatków),
- podanie składników bez zachowania malejącej kolejności wg ich masy,
- nieprawidłowe/niepełne nazwy składników, np. brak wskazania źródła alergenów (np. "mąka" zamiast "mąka pszenna")
- brak wyróżnienia substancji alergennych,
- podanie informacji "bez konserwantów", "bez dodatków", "bez ulepszaczy", "domowa receptura", podczas gdy produkt zawiera dodatki i błonnik pszenny, wpływający na strukturę wyrobu,
3) szczególne właściwości:
- podanie na etykiecie pieczywa informacji "nie zawiera syntetycznych barwników" podczas gdy zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do chleba (oprócz chleba słodowego) nie można dodawać barwników.
Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia, metod wytwarzania oraz nieczytelnego oznakowania.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
20.07.2017
Przepisy wprowadzające ustawę o PIBŻ
Równolegle do prac nad ustawą o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności trwają prace nad ustawą: przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Projektowana ustawa stanowi...
-
08.06.2017
Decyzje IJHARS w sprawie zafałszowania żywności na rynku produktów mięsnych
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...