Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Przeprowadzone kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa "ciemnego", kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek, drinków gotowych do spożycia.
W zakresie oznakowania stwierdzono m.in. następujące uchybienia:
1) nazwy i rodzaju produktu:
2) składu produktu:
3) szczególne właściwości:
Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia, metod wytwarzania oraz nieczytelnego oznakowania.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Równolegle do prac nad ustawą o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności trwają prace nad ustawą: przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Projektowana ustawa stanowi...
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...