Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkty pochodzenia zwierzęcego -wysokość kar za nieprzestrzeganie

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Z początkiem lipca weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie art. 26 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.

Wysokość kar pieniężnych za naruszenia, o których mowa w art. 26 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego wynosi m.in.:

1) za prowadzenie produkcji w zakładzie, który podlega zatwierdzeniu zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego bez tego zatwierdzenia albo warunkowego zatwierdzenia:

  • od 1000 zł do 10 000 zł, jeżeli naruszenie to trwa do 30 dni,
  • powyżej 10 000 zł do 33 000 zł, jeżeli naruszenie to trwa powyżej 30 dni do 6 miesięcy,
  • powyżej 33 000 zł do 66 000 zł, jeżeli naruszenie to trwa powyżej 6 miesięcy;

2) za prowadzenie produkcji w zakładzie, który podlega zatwierdzeniu zgodnie z art. 6 ust. 3 lit. c rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych bez tego zatwierdzenia:

  • od 1000 zł do 10 000 zł, jeżeli naruszenie to trwa do 30 dni,
  • powyżej 10 000 zł do 33 000 zł, jeżeli naruszenie to trwa powyżej 30 dni do 6 miesięcy,
  • powyżej 33 000 zł do 66 000 zł, jeżeli naruszenie to trwa powyżej 6 miesięcy;

3) od 1000 zł do 20 000 zł - za wprowadzenie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z zakładu, o którym mowa w ww. pkt 1, bez jego zatwierdzenia albo warunkowego zatwierdzenia.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 31.07.2017

    L-ergotioneina jako nowy składnik żywności

    13 lipca 2017 r. opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2017/1281 zezwalającą na wprowadzenie do obrotu L-ergotioneiny (rodzaj aminokwasu) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.

    Czytaj więcej
  • 27.07.2017

    Urzędowa kontrola żywności

    Od 1 lipca weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1142 z dnia 27 czerwca 2017 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.