Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W minionym miesiącu rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/987 zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nową nazwę [Ail violet de Cadours (ChNP)]. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy "1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone", kraj pochodzenia – Francja. „Ail violet de Cadours” to czosnek wprowadzany do obrotu w stanie suchym; zawartość suchej masy wynosi co najmniej 30 %. Otrzymywany jest z odmian Germidour i Valdour, wyselekcjonowanych w oparciu o miejscowy czosnek fioletowy. Rozporządzenie weszło w życie 3 lipca 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Z kolei wykaz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności poszerzył się ostatnio o produkt pn.: „Пастърма говежда” (Pastarma govezhda). Gwarantowane Tradycyjne Specjalności. 12 lipca 2017 r. weszło bowiem w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1106 z dnia 21 czerwca 2017 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [Пастърма говежда (Pastarma govezhda) (GTS)], zgodnie z którym:
Rozporządzenie ma zastosowanie od daty wejścia w życie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Komisja Europejska opublikowała z dniem 13 lipca 2017 r. zawiadomienie (nr C(2017) 4864 final), dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do...
Z początkiem lipca weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie...